Tragedija na Howse Peaku: Lamo, Auerja in Roskelleya razglasili za mrtve

Reševalne ekipe zaradi slabega vremena in nevarnosti novih plazov ne morejo poleteti, da bi poiskale ponesrečence.
Fotografija: Sožalje zaradi tragične izgube treh odličnih alpinistov so izrazili številni njihovi kolegi z vsega sveta. FOTO: Christian Pondella 
Odpri galerijo
Sožalje zaradi tragične izgube treh odličnih alpinistov so izrazili številni njihovi kolegi z vsega sveta. FOTO: Christian Pondella 

Najhujše slutnje so se očitno potrdile. Kanadske pristojne službe so sporočile, da je tri alpiniste, ki so poskušali osvojiti Howse Peak, v torek pokopal plaz. 

David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley so se zadnjič javili v sredo. Eden od članov osebja narodnega parka je preletel območje nad goro in povedal, da je videl »dokaze o plazu ter ostanke plezalne opreme«. Danes je vodstvo parka vse tri razglasilo za mrtve.

Reševalne ekipe zaradi slabega vremena, na območju piha močan veter, in nevarnosti novih plazov ne morejo odleteti na pomoč ponesrečencem. Iz podjetja The North Face, ki je bil eden od sponzorjev Davida Lame, so potrdili, da oprema pripada pogrešanim alpinistom. Sorodnikom, prijateljem in plezalni skupnosti so že ponudili pomoč in podporo v teh težkih časih.

Jessov oče John Roskelley, tudi sam odličen alpinist, je na svojem facebook profilu zapisal: »S težkim srcem sporočam, da jih je v torek pokopal velik plaz. Hvala vsem za molitve in podporo.« Za portal spokesman.com je povedal, da so fantje plezali po izredno zahtevni smeri. »Gre za eno od tistih smeri, pri kateri je potrebno imeti prave pogoje, sicer se lahko stvar spreobrne v nočno moro. Tu se je spremenilo prav to.«

Peter Mühlburger in David Lama na Sagwandu. FOTO: Stefan Voitl 
Peter Mühlburger in David Lama na Sagwandu. FOTO: Stefan Voitl 


Vzhodna smer Howse Peaka, v katero so zagrizli alpinisti, velja za zelo zahtevno prav zaradi velikih plazov. 3295 metrov visoka gora leži v kanadski provinci Alberta v narodnem parku Banff. Specialist za varnost obiskovalcev pri Parks Canada, ki upravlja kanadske narodne parke, Steve Holeczi, je s helikopterjem preletel območje in povedal, da je bil plaz dovolj velik, da bi zrušil manjšo stavbo. Po kanadski lestvici je bil omenjeni plaz ocenjen s stopnjo tri.

Trojica je bila v kanadskem Skalnem gorovju približno dva tedna in v tem času osvojila vrh 3450 metrov visoke Andromede. 



Auer je na svojem facebook profilu le dva dni pred smrtjo objavil fotografijo krokarja, ki je silno simbolična. Ob njej je zapisal, da jih je »ta fant obiskal med plezanjem po Nemesis. Očitno bo vreme postalo bolj stabilno, upam, da bo priložnost za skok na nekaj  višjega«.


Kdo so pogrešani alpinisti?


Šestintridesetletni Jess Roskelley iz ZDA je prebival v Spokani v zvezni državi Washington. Pri 20 letih je z očetom osvojil Everest in postal najmlajši Američan, ki mu je to uspelo. Veliko je plezal na Aljaski in v Patagoniji. 

Osemindvajsetletni David Lama je veljal za čudežnega dečka svetovnega plezanja. Že rodil se je v plezalni družini. Njegov oče je alpinistični vodnik iz Nepala. Davidov veliki talent so prepoznali že v mladih letih, ko ga je avstrijski alpinist Peter Habeler jemal s seboj v gore. Lama je kot najstnik osvojil številne plezalne nagrade in priznanja. Leta 2014 so v dokumentarnem filmu prikazali njegov solo vzpon na patagonski Cerro Torre po sloviti smeri Kompresor

Hansjörg Auer je enega zadnjih intervjujev dal prav za Delo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Hansjörg Auer je enega zadnjih intervjujev dal prav za Delo. FOTO: Blaž Samec/Delo


Lani je sam osvojil najvišji še ne preplezani vrh v Himalaji, 6895 metrov visoki Lunag Ri, potem ko sta to dvakrat poskušala storiti s Conradom Ankerjem in je v enem od teh poskusov Anker doživel srčni zastoj. Lama mu je rešil življenje.

Petintridesetletni Hansjörg Auer je odrasel na farmi v Dolomitih. Leta 2007 je v steni Marmolada v Dolomitih sam in brez varovanja preplezal smer Riba. Uspelo mu je kar nekaj prvenstvenih vzponov na sedem tisočake. 

Sožalje zaradi tragične izgube treh odličnih alpinistov so izrazili številni njihovi kolegi z vsega sveta. Brata Iker in Eneko Pou iz Baskije sta na družbenem omrežju twitter zapisala: »Hansjörg Auer, David Lama in Jess Roskelley. Ne moreva verjeti ... Izguba je neverjetna.«

Preberite še:

Komentarji: