Tragična statistika žrtev zrušenja jezu narasla na vsaj 60 (FOTO in VIDEO)

S številom žrtev narašča tudi jeza družin žrtev in politikov, ki odgovornim očitajo, da se iz podobnih nesreč v preteklosti niso ničesar naučili.
Fotografija: FOTO: Mauro Pimentel/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Mauro Pimentel/AFP

Zrušenje jezu v bližini mesta Belo Horizonte v brazilski zvezni državi Minas Gerais je po najnovejših podatkih zahtevalo 60 življenj, okoli 300 ljudi še pogrešajo, poročajo tiskovne agencije. Upanja, da bi bil med pogrešanimi še kdo živ, skoraj ni več.

Jez za zadrževanje odpadnih materialov iz rudnika se je zrušil v petek, posledica je bil uničujoč val blata, ki je segel do mesta Brumadinho in pri tem zasul upravni objekt rudnika, vključno z lokalom, ki je bil v času kosila poln. Razlilo se je ogromno blata, ponekod je nanos debelejši od desetih metrov.





FOTO: Douglas Magno/AFP
FOTO: Douglas Magno/AFP

 

Že druga nesreča v manj kot štirih letih


Kot poroča Reuters, skupaj s številom žrtev narašča tudi jeza družin žrtev in politikov, ki odgovornim očitajo, da se iz podobnih nesreč v preteklosti niso ničesar naučili. Nesreča rudnika Corrego do Feijao v lasti podjetja Vale se je namreč zgodila manj kot štiri leta po zrušenju jezu bližnjega rudnika, ob katerem je izgubilo življenje 19 ljudi. Rudnik je bil v skupni lasti podjetij Vale in BHP. Zgradili so ga že leta 1976, zadnji varnostni pregled je na njem pred štirimi meseci opravilo nemško podjetje Tuev Sued.

João Vitor Xavier, vodja sveta za rudarstvo in energijo v zvezni državi Minas Gerais, je zagotovil, da obstajajo varni načini rudarjenja, a lastniki varnostnih standardov zaradi nižanja stroškov ne upoštevajo. »Raje tvegajo življenja,« je izjavil.

FOTO: Douglas Magno/AFP
FOTO: Douglas Magno/AFP


A bo morda tokratna nesreča vplivala na napovedi novega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, da bo ukinil nekatere omejitve rudarske industrije, denimo v zaščitenih rezervatih staroselcev in Amazoniji. Bolsonaro si je prizorišče tokratne nesreče iz helikopterja ogledal v soboto, njegov izraelski zaveznik premier Benjamin Netanjahu pa je napovedal, da bo na prizadeto območje poslal lastno misijo.
 

Velikanske količine rdeče rjavega blata


Jez se je zrušil v petek zaradi neznanega vzroka, sprostil pa je velikanske količine rdeče rjavega blata, ki so pod seboj pokopale številna prebivališča in domove. Romeu Zema, guverner brazilske zvezne države Minas Gerais, je sporočil, da bodo odgovorne kaznovali za nesrečo. Delnice podjetja Vale so po nesreči na newyorški borzi upadle za osem odstotkov.

FOTO: Douglas Magno/AFP
FOTO: Douglas Magno/AFP


Podjetju Vale je zaradi nesreče brazilska država že blokirala šest milijard realov (1,4 milijarde evrov) premoženja, ki jih bo namenila za pokritje škode. Brazilski časnik Folha de S. Paulo je poročal, da je sicer podjetje že decembra dobilo dovoljenje za širitev jeza, a so okoljevarstvene organizacije tej širitvi nasprotovale.



FOTO: AFP
FOTO: AFP

Komentarji: