Pokvarjeni trajekt Aurelia končno v Splitu

Odiseja 215 potnikov in 92 članov posadke se je končala po skoraj dveh dneh. Pot trajekta in čakanje v razburkanem morju sta trajala 41 ur.
Fotografija: Trajekt Aurelia je iz Ancone izplul v sredo zvečer, v Splitu bi moral pristati naslednje jutro. FOTO: Wikipedija
Odpri galerijo
Trajekt Aurelia je iz Ancone izplul v sredo zvečer, v Splitu bi moral pristati naslednje jutro. FOTO: Wikipedija

Italijanski trajekt Aurelia, ki mu je na poti med Ancono in Splitom odpovedal motor, nato pa je v hrvaškem morju obtičal okoli 15 kilometrov od Kornatov, je nekaj po eni uri popoldne naposled pristal v splitskem pristanišču, poroča hrvaški novičarski portal Index.

Kot je zjutraj poročal prav tako hrvaški Jutarnji list, je njegova plovba s pomočjo vlačilca iz Reke stekla včeraj popoldne, a je bila hitrost zelo nizka.

»Do splitskega pristanišča ima še 30 navtičnih milj,« je zjutraj povedal luški kapitan iz Šibenika Robert Baljkas. »Ob začetku plovbe z vlačilcem je bila hitrost okoli tri milje na uro, zatem so jo povečali na štiri. Trajekt smo ves čas spremljali z gliserjem svoje luške kapitanije, zdaj bodo nadzor prevzeli kolegi iz Splita.«




 

Razpoloženje med potniki dobro


Večina potnikov na Aurelii je bila Italijanov, a so bili na njem tudi Hrvati. Eden hrvaških potnikov je za Jutarnji list zjutraj izjavil, da je bilo razpoloženje med potniki dobro in s približevanjem obali čedalje boljše. Povedal je, da na trajektu ni bilo ne poškodovanih ne bolnih – včeraj se je ena izmed potnic onesvestila –, situacija pa se je bistveno izboljšala, ko se je vključil vlačilec.

Zaradi ponovne plovbe se trajekt ni več zibal na morski gladini, potnik pa je opomnil, da kapitan ali posadka nista nagovorila potnikov.


Jugo se je umiril


Trajekt Aurelia je v lasti italijanske družbe Svan, pluje pa pod zastavo Cipra. Ob potnikih in posadki je bilo na njem še 51 avtomobilov, sedem tovornjakov in dva avtobusa. Ko so se njegovi potniki ob 20.30 v sredo poslovili od obale Ancone, so načrtovali, da bodo kopno pod nogami v Splitu začutili že naslednje jutro, ob 7. uri.

Po zaustavitvi je trajekt zaradi močnega juga in valov, visokih do pet metrov, izrazito zibalo, zaradi česar se do njega nista mogla prebiti vlačilca podjetja Brodospas, ki sta izplula iz Šibenika in Splita. Danes se je jugo umiril.

O Aurelii ne pišeta le hrvaški in seveda italijanski tisk, pač pa je novica o odiseji njenih potnikov prodrla tudi širše v mednarodni tisk.

Komentarji: