Novi evropski komisarji bodo zavihali rokave

»Sem evropski komisar, vendar sem iz Slovenije in tega ne bom pozabil,« je po glasovanju povedal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.
Fotografija: Nova evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen je bila, skladno s pričakovanji, gladko izvoljena. FOTO: Frederick Florin/AFP
Odpri galerijo
Nova evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen je bila, skladno s pričakovanji, gladko izvoljena. FOTO: Frederick Florin/AFP

Strasbourg – Nova evropska komisija pod vodstvom predsednice Ursule von der Leyen je bila prepričljivo izvoljena s 461 glasovi za, 157 proti, 89 pa je bilo vzdržanih. 

13:46 »Vesel sem, da je dolg postopek imenovanja evropske komisije tako rekoč končan. Evropske volitve so bile že maja,« je po glasovanju povedal evropski komisar za krizno odzivanje Janez Lenarčič. Izid razume kot močan izraz podpore tej komisiji, po številu glasov tudi močno presega izid komisarske ekipe Jean-Clauda Junckerja pred petimi leti.
 
»Komisija je dobila močan mandat za svoj program,« je povedal. Zaveda se, da je evropska komisija šele na začetku. »Pot ne bo lahka, tudi za resor, ki je bil poverjen meni,« je nadaljeval. Pri odzivanju na krize in zagotavljanju pomoči ne bi smelo biti napak. Nesreč in katastrof je več, zagotovljenih pa ni dovolj sredstev. »Izzivov ne podcenjujem,« je poudaril. Tudi v primeru potresa v Albaniji se je pokazalo, da ima EU na razpolago učinkovite mehanizme za pomoč.  

V ponedeljek bo po nedeljskem uradnem prevzemu komisarske funkcije kot komisar že imel prvo izmenjavo mnenj s pristojnim odborom evropskega parlamenta za razvoj.

»Sem evropski komisar, vendar sem iz Slovenije in tega ne bom pozabil,« je povedal. To, kar je v splošnem interesu, je tudi v interesu Slovenije. »Naloga komisarjev je, da delujemo v splošnem interesu Unije. To nameravam vzeti resno. V splošnem interesu Unije je seveda tudi spoštovanje prava, sodišč, vladavine prava,« je še poudaril.

13:05 Sporočilo Romane Tomc (SDS/EPP) Janezu Lenarčiču: »Slovenskemu komisarju želim uspešno delo na njegovem področju. Poleg tega pa si želim, da pri svojem delu in vplivu, ki ga bo imel v kolegiju, ne pozabi na Slovenijo.«

12:59 Nova evropska komisija je dobila podporo slovenskih poslancev, tudi socialdemokratov Tanje Fajon in Milana Brgleza, ki sta julija glasovala proti Ursuli von der Leyen.

Ljudmila Novak (NSi/EPP) je po glasovanju izrazila prepričanje, da bo nova evropska komisija delala »bolj hitro in učinkovito«. Glede nezadovoljstva Slovenije z več odločitvami evropske komisije v zadnjih letih je povedala, da bo slovenska stran morala bolje predstavljati svoja stališča in da se bo Ursula von der Leyen gotovo postavila na stran vladavine prava.

Fajonova je sporočila, da bo evropska komisija imela njeno podporo, »dokler bo zagovarjala ukrepe za varno okolje, solidarnost in razvoj«. Klemen Grošelj  (LMŠ/Renew) pa je tvitnil: »Zdaj je čas, da se od besed preide k dejanjem za dobrobit vseh prebivalcev EU.«

11:59 Evropska komisija potrebuje za izvolitev navadno večino. Ker jo podpirajo tri največje skupine – EPP, socialisti in liberalci –, ima nova zagotovljeno izvolitev. Pri potrditvi komisarske ekipe Jean-Clauda Junckerja pred petimi leti je bilo 423 poslancev za, 209 proti, 67 pa jih je bilo vzdržanih.

10:51 Po končanem govoru predsednice, ki je trajal okoli 45 minut, poteka poslanska razprava, v kateri doslej ni bilo slišati posebnosti. Po končani razpravi se bodo poslanske skupine posvetovale. Glede na razmerje sil ne bo težav s potrditvijo.

9:54 Po številnih kritikah je von der Leynova le razglasila, da bo v imenu portfelja bolgarske komisarke Marije Gabriel tudi kultura.



9:52 »Evropa bo vedno ponujala zatočišče vsem, ki potrebujejo mednarodno zaščito,« je povedala. Ti, ki nimajo pravice ostati, morajo po njenih besedah oditi. V Evropi, ki je ponosna na svoje vrednote in vladavino prava, bi po njenem mnenju morali priti do celovite rešitve. Takšne tragedije, kot je smrt 39 ljudi v tovornjaku, se ne bi smele nikoli zgoditi, je opozorila.  

9:46 Ena od njenih prednostnih nalog je digitalni razvoj. »Z vsakim klikom v Evropi hranimo algoritem,« je dejala. Ti algoritmi so pogosto na drugi strani Atlantika. Tako kot pri varstvu osebnih podatkov (GDPR) bi EU morala postavljati pravila pri umetni inteligenci. Evropa bi v njenih očeh morala sicer vlagati več v inovacije, zato sprejemanje sedemletnega proračuna po njenih besedah ne bi smelo biti le »računovodska vaja«.

9:35 Med glavnimi cilji bo bitka proti podnebnimi spremembam. »To je eksistencialno vprašanje za Evropo in svet,« je opozorila in spomnila na poplave v Benetkah in požare na Portugalskem. Takšni pojavi so se dogajali že prej, a kot je opomnila, postajajo pogostejši in bolj intenzivni. Zelena tranzicija mora biti po njenih besedah vzdržna in pravična.

9.24 Napovedala je, da bodo kabineti njenih komisarjev prvič spolno uravnoteženi. Vrata za Zahodni Balkan naj bi ostala odprta. Njena evropska komisija bo ekipa, ki bo delala v skupnem evropskem interesu. »Začnimo delati,« je njeno sporočilo.



9.16 Zanimivo je, da je začela svojo govor v EP s poudarjanjem dediščine žametne revolucije na Češkoslovaškem pred 30 leti in citiranjem Václava Havla o delu za dobre stvari.

9:00 Pri izvolitvi okoli poldneva lahko pričakuje glasove vseh treh največjih skupin: desnosredinske EPP, socialistov (S&D) in liberalcev (Renew). Zaradi zapletov s tremi komisarskimi kandidati, ki niso šli skozi parlamentarno sito, bo evropska komisija začela delati z enomesečno zamudo.

Z bivšo obrambno ministrico von der Leynovo bo Nemčija prvič po več kot pol stoletja imela svojega politika ali političarko na čelu evropske komisije. Evropejcem obljublja hitrejše premike na področju podnebnih sprememb, digitalne preobrazbe in migracij.

Evropska komisija je pri izvajanju svojih načrtov najbolj odvisna od držav članic, ki v EU še vedno narekujejo tempo. Sama zgolj predlaga zakonodajo in nadzira njeno izvajanje.

Komentarji: