Trije kandidati za predsednika Severne Makedonije

Sedanji predsednik države Gjorge Ivanov se še predstavlja kot predsednik Makedonije.
Fotografija: Vlada je sporočila, da bo v prihodnjih štirih mesecih 136 institucij, ki jih financira država, prilagodila svoje nazive novemu imenu Severna Makedonija. FOTO: Robert Atanasovski/AFP
Odpri galerijo
Vlada je sporočila, da bo v prihodnjih štirih mesecih 136 institucij, ki jih financira država, prilagodila svoje nazive novemu imenu Severna Makedonija. FOTO: Robert Atanasovski/AFP

Predsednik Gjorge Ivanov je zavrnil podpis ukazov o razglasitvi enajstih zakonov, ker je na njih novo ime države Severna Makedonija. Za njegovega naslednika se bo na predsedniških volitvah 21. aprila potegoval tudi kandidat albanske opozicije Blerim Reka.

Premier Zoran Zaev in prvak VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski sta se dogovorila, da morajo biti predsedniške volitve kristalno čiste. Mickoski je poudaril, da mora zdaj vlada organizirati pošteno predsedniško tekmo in pripraviti nujno reformsko agendo, ki bi državi omogočila, da že junija dobi datum za začetek pristopnih pogajanj z EU. V tej zvezi je Zaeva opozoril na volišča, kjer je VMRO-DPMNE zabeležila nepravilnosti med referendumskim izrekanjem. 



Državna volilna komisija je med devetimi nominiranci za predsednika države potrdila tri kandidature, ker drugi kandidati niso zbrali potrebnih 10.000 podpisov volivcev. Predsedniški tekmi z glavnima favoritoma Stevom Pendarovskim, ki so ga podprli vladajoči socialdemokrati (SDSM) in koalicijska albanska stranka Demokratična unija za integracijo (DUI), in Gordano Siljanovsko, ki jo podpira največja opozicijska stranka VMRO-DPMNE, se je tako pridružil še Blerim Reka, ki ga podpira albanska opozicija.


Himna se ne bo spremenila


Ivanov se še vedno predstavlja kot predsednik Makedonije, v sobranje pa je vrnil zakone, ki so jih poslanci sprejeli konec februarja in v začetku marca. Kot je pojasnil, ukazov o razglasitvi zakonov ni podpisal, ker je pri opravljanju svojih dolžnosti vedno ravnal skladno z dano slovesno prisego, da bo varoval ustavo in branil interese Republike Makedonije. Predsedniku se drugi mandat izteče 12. maja, mnogi pa v Ivanovu vidijo kandidata za novega prvaka VMRO-DPMNE, ki se je že pred pobegom bivšega premierja in voditelja stranka Nikole Gruevskega razklala na dvoje.

Vlada je sporočila, da bo v prihodnjih štirih mesecih 136 institucijam, ki jih financira država, prilagodila svoje nazive novemu imenu Severna Makedonija. To ne bo veljalo za tiste institucije, ki so del nacionalne dediščine. Glasnik vlade Mile Bošnjakovski je pojasnil, da bo državna himna ostala nespremenjena, medtem ko bodo državni orkester, televizija in novinarska agencija besedo makedonski nadomestila z besedo nacionalni. Nespremenjena bodo ostala tudi imena kulturnih institucij, kot je Makedonsko narodno gledališče, medtem ko bo osrednja banka v skladu s prespanskim sporazumom postala Nacionalna banka Republike Severne Makedonije.

Preberite še:

Komentarji: