Tropska nevihta Barry se je okrepila v orkan prve stopnje

Ne obeta se ponovitev katastrofe iz leta 2005. 

Objavljeno
13. julij 2019 18.03
Posodobljeno
13. julij 2019 18.03
Morgan City, Louisiana FOTO: Seth Herald Afp
STA, S. S.
STA, S. S.
Tropska nevihta Barry se je danes na poti do obale ameriške zvezne države Louisiana okrepila v orkan prve stopnje, so sporočili iz ameriškega centra za orkane. Orkan spremljajo vetrovi z največjo hitrostjo do 120 kilometrov na uro.

Nacionalna meteorološka agencija je izdala opozorilo za obalna območja zveznih držav Louisiana in Misisipi. Napovedali so obilne padavine, poplave in močne vetrove, ki bi lahko podirali drevesa in električne drogove.
Mesto New Orleans ni dobilo ukaza za evakuacijo, nasipi ob reki Mississippi pa naj bi vzdržali pritisk, čeprav zaradi obilice pričakovanega dežja ni nič povsem zanesljivo.

image
New Orleans, Louisiana FOTO: Jonathan Bachman Reuters


Prebivalci New Orleansa, pri katerih je spomin na uničujoč orkan Katrina pred 14 leti še vedno živ, ostajajo previdni, vendar pa se ne obeta ponovitev katastrofe iz leta 2005.

Predsednik ZDA Donald Trump je razglasil izredne razmere in zvezna vlada je skupaj z lokalnimi in državnimi pripravljena s pomočjo in reševalnimi ekipami. Naftna podjetja so evakuirala delavce z naftnih ploščadi, evakuacije so zadele okrog 10.000 ljudi v nižje ležečih predelih ustja reke Mississippi, v pripravljenosti je tudi 3000 pripadnikov narodne garde z vso potrebno opremo.

Vojaški inženirski korpus, ki je utrdil nasipe ob reki Mississippi po orkanu Katrina, zagotavlja, da voda nasipov ne bo presegla, saj naj bi se kljub obilici dežja nivo reke dvignil na največ do 5,2 metra, nasipi pa so visoki najmanj šest metrov. Katastrofe najverjetneje ne bo, bo pa zanesljivo zelo mokro.