Trume beguncev in trgovcev se vračajo na domača sirska tla

Po letih državljanske vojne tisoči na jordanski meji vsakodnevno čakajo na povratek v domovino.
Fotografija: Domačini in trgovci potrpežljivo čakajo na vstop v državo. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
Odpri galerijo
Domačini in trgovci potrpežljivo čakajo na vstop v državo. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters

V Sirijo, opustošeno po letih krvavih spopadov zaradi državljanske vojne, se vsak dan vračajo domačini. Jordanija je oktobra po treh letih odprla svoj mejni prehod Jaber, potem ko so sirske vladne sile premagale upornike, ki so nadzorovali območje. Od tedaj ga vsak dan prečka po nekaj tisoč ljudi, ki v avtomobilih in avtobusih čakajo v dolgih kolonah.



Kot danes poroča BBC, so med njimi sirski begunci, ki so zadnja leta preživljali v begunskih taboriščih in želijo ponovno zaživeti v svoji domovini, in mali podjetniki, ki postopoma oživljajo čezmejno trgovanje. Večinoma gre za lokalne ponudnike sadja in zelenjave, ki košarice svežih pridelkov prevažajo kar v svojih avtomobilih. Država spet postaja zanimiva tudi za turiste.



Premiki se dogajajo tudi v nasprotni smeri, iz Sirije v Jordanijo, zaradi česar so na mejah varnostni pregledi še posebej strogi, saj se številni skrajneži poskušajo pomešati med civiliste.

Tri leta je meja med državama bila zaprta. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
Tri leta je meja med državama bila zaprta. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
Vladna stran, okrepljena z ruskimi in iranskimi silami, je doslej osvobodila velik del območja. Iz sirskega observatorija za človekove pravice so prejšnji teden sporočili, da je skrajna skupina Islamska država na vzhodnem delu Sirije v svojih zadnjih izdihljajih. Sirske demokratične sile so iz vasi Baghuz uspešno izgnale velik del skrajnežev. To je bilo zadnje območje pod njihovo oblastjo na vzhodu. Z območja so v zadnjih napadih umaknili več kot 20.000 civilistov, mnogi pa svojo priložnost še čakajo.  

Preberite še:

Komentarji: