Trump: Ameriška podjetja lahko še naprej poslujejo s Huaweijem

Ali besede Trumpa pomenijo, da ZDA sploh ne bodo izvršile napovedane prepovedi poslovanja s Huaweijem, ni jasno.

Objavljeno
29. junij 2019 11.50
Posodobljeno
29. junij 2019 11.50
FOTO: Reuters
STA
STA
Ameriška podjetja lahko še naprej poslujejo s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei, je danes v japonski Osaki na vrhu G20 zatrdil ameriški predsednik Donald Trump. »Huaweiju prodajamo in bomo prodajali ogromno količino izdelkov in rekel sem, da je to v redu, da bomo to počeli še naprej,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.Trumpove besede je že pozdravila Kitajska, po navedbah dpa poročajo kitajski mediji. »Zagotovo pozdravljamo besede ameriškega predsednika,« je v Osaki novinarjem dejal posebni odposlanec kitajskega zunanjega ministrstva Wang Xiaolong.

Trump je sredi maja podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.

image
Donald Trump. FOTO: Reuters


ZDA so nato teden kasneje prepoved poslovanja s Huaweijem preložile za 90 dni, saj da je potrebnega nekaj manevrskega prostora, da bi se izognili hudim motnjam na trgu. Ali besede Trumpa, ki jih je izrekel danes v Osaki, pomenijo, da ZDA sploh ne bodo izvršile napovedane prepovedi poslovanja s Huaweijem, ni jasno.

Huawei in ameriški tehnološki velikan Google, ki je med prvimi upošteval prepoved, medtem iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi.

Huawei je sicer v minulih dneh objavil belo knjigo o inovacijah in intelektualni lastnini ter opozoril na politizacijo sporov, so v petek sporočili iz podjetja. Bela knjiga pojasnjuje prakso in prispevke podjetja Huawei k inovacijam in zaščiti pravic intelektualne lastnine.

»Če bi politiki uporabili intelektualno lastnino kot politično orodje, bi uničili zaupanje v sistem patentne zaščite. Če nekatere vlade selektivno ukinejo intelektualno lastnino podjetjem, s tem ukinejo temelje globalnih inovacij,« je ob predstavitvi bele knjige dejal glavni pravni zastopnik Huaweija Song Liuping.

image
Ustanovitelj Huwaeija Ren Zhengfei. FOTO: Reuters


V beli knjigi navajajo, da so inovacije in zaščita intelektualne lastnine v središču uspeha družbe Huawei že več kot 30 let. Od konca leta 2018 je imel Huawei odobrenih 87.805 patentov, od tega 11.152 v ZDA. Od leta 2015 je Huawei imel več kot 1,4 milijarde dolarjev prihodkov iz naslova licenciranja, so navedli v sporočilu in dodali, da je Huawei plačal tudi več kot šest milijard dolarjev licenčnin za uporabo patentov drugih podjetij, od katerih jih je skoraj 80 odstotkov iz ZDA.

Song je, kot so še navedli v sporočilu, poudaril, da v preteklih 30 letih nobeno sodišče Huaweija ni spoznalo za krivega zlonamerne kraje intelektualne lastnine, prav tako sodišče Huaweiu nikoli ni naložilo plačila odškodnin. Dodal je, da podjetje ne bo zlonamerno uporabljalo svojega portfelja patentov. »Kot vedno, je Huawei pripravljen deliti tehnologijo, vključno s 5G. To vključuje tudi ameriška podjetja in potrošnike v ZDA. Skupaj lahko peljemo našo industrijo naprej in pospešimo razvoj tehnologije,« je ta teden še dejal Song.