Trump bo pretrgal odnose z WHO in jih zaostril s Kitajsko

Svetovna zdravstvena organizacija je pod nadzorom Pekinga, ki je s prikrivanjem »wuhanskega virusa« omogočil pandemijo, obtožuje predsednik ZDA.

Objavljeno
29. maj 2020 22.54
Posodobljeno
30. maj 2020 11.55
Ameriški predsednik Donald Trump med prihodom na tiskovno konferenco pred Belo hišo. FOTO: Mandel Ngan/Afp
New York – ZDA bodo pretrgale odnose s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in dosedanja sredstva zanjo namenile drugim globalnim zdravstvenim potrebam, sporoča predsednik Donald Trump. WHO ni izvedla reform, ki jih je zahteval pred tedni in še naprej ostaja pod popolnim nadzorom Kitajske kljub desetkrat nižjim prispevkom od njegove države.

Ponovno je napadel kitajsko »prikrivanje wuhanskega virusa, ki je omogočilo razširitev bolezni po vsem svetu, povzročilo globalno pandemijo in zahtevalo sto tisoč ameriških življenj«.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prekinitvi sodelovanja ZDA s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) so v Berlinu ocenili za razočaranje in za korak nazaj na področju globalnega zdravja. Nemški minister za zdravje Jens Spahn se je ob tem na twitterju zavzel, da bi EU v organizaciji prevzela vodilno vlogo.
 
WHO potrebuje reforme, če želimo, da se v prihodnje kar koli spremeni, je navedel Spahn. Poudaril je, da bi EU v WHO morala prevzeti vodilno vlogo in jo tudi finančno bolj podpreti. Prav to bo po njegovi napovedi ena prednostnih nalog nemškega predsedovanja Svetu EU, ki ga prevzemajo 1. julija. STA


Republikanski prvak ZDA je ponovno spomnil, da so v Pekingu prebivalcem Wuhana, kjer je najprej izbruhnila epidemija novega koronavirusa, prepovedali potovanja po državi, ne pa tudi po svetu in huda bolezen se je razširila povsod. Tudi pri WHO so še konec januarja obsojali njegovo prepoved letalskega prometa z azijsko velikanko.

image
Aretacija demonstranta v Hongkongu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Po zadnjem kitajskem obračunavanju z avtonomijo Hongkonga je naznanil tudi končanje preferenčnega obravnavanja nekdanje britanske kolonije. V State Departmentu bodo državljane, ki nameravajo potovati tja, začeli opozarjati pred nevarnostjo nadzora in kaznovanja s strani kitajskih varnostnih organov. 

Republikanska Bela hiša razmišlja še o drugih udarcih po Kitajski, med njimi o prepovedi prodaje elektronske in programske opreme tehnološkemu velikanu Huawei za ameriška podjetja in tista tuja, ki sodelujejo z ameriškimi, pa tudi o omejitvah kitajskim študentom za študij na ameriških univerzah.