Kongres in senat Trumpu ne data denarja za zid

Ameriški predsednik bo poskušal obiti kongres pri financiranju zidu z razglasitvijo izrednih razmer na meji z Mehiko.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump je za izgradnjo spornega zidu od kongresa zahteval 5,7 milijarde dolarjev. FOTO: REUTERS/Leah Millis 
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump je za izgradnjo spornega zidu od kongresa zahteval 5,7 milijarde dolarjev. FOTO: REUTERS/Leah Millis 

Senat in predstavniški dom ameriškega kongresa sta potrdila predlog zakona o proračunu za vse agencije zvezne vlade do konca septembra, v nasprotnem primeru bi ta znova morala delno ustaviti delovanje.

Ameriški predsednik Donald Trump si po mnenju poznavalcev ne bo privoščil še ene ustavitve dela vlade in bo najverjetneje podpisal kongresni sporazum, hkrati pa namerava razglasiti izredne razmere na meji z Mehiko in na ta način obiti kongres pri financiranju gradnje spornega zidu. To so sinoči že pred glasovanjem potrdili vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell in predstavniki Bele hiše.

Kongresni sporazum za gradnjo slabih 90 kilometrov ovir na južni meji z Mehiko namenja nekaj manj kot 1,4 milijarde dolarjev, namesto 5,7 milijarde dolarjev za 320 kilometrov, kolikor je zahteval Trump. Sporazum je senat podprl s 83 glasovi proti 16, predstavniški dom pa kasneje s 300 proti 128.

Komentarji: