Donald Trump grozi Kitajski s še višjimi carinami

Zvišanje carin je zahteval Trump, s tem pa naj bi kitajsko vodstvo prisilili v to, da bi vzpostavila pravičnejše pogoje na trgu.
Fotografija: Če bo Trumpova administracija uresničila grožnje in uvedla 25-odstotne carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev, bi to skupaj z že uvedenimi kaznovalnimi ukrepi prizadelo približno polovico kitajskega izvoza v ZDA. FOTO: AP
Odpri galerijo
Če bo Trumpova administracija uresničila grožnje in uvedla 25-odstotne carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev, bi to skupaj z že uvedenimi kaznovalnimi ukrepi prizadelo približno polovico kitajskega izvoza v ZDA. FOTO: AP

Washington – Administracija predsednika ZDA Donalda Trumpa grozi Kitajski s podvojitvijo višine carin. Carine na kitajske proizvode v vrednosti 200 milijard dolarjev bi z desetih odstotkov zvišali na 25 odstotkov, s čimer bi se trgovinska vojna med velesilama še zaostrila, poroča nemška tiskovna agencija.

Zvišanje carin je zahteval Trump, s tem pa naj bi kitajsko vodstvo prisilili v to, da bi vzpostavila pravičnejše pogoje na trgu, je v sredo v Washingtonu sporočil glavni trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer.

»Zelo jasni smo bili, katere konkretne ukrepe pričakujemo od Kitajske,« je dejal. Toda Kitajska temu ni prisluhnila, ampak se je odločila za povračilne ukrepe proti ameriškim podjetjem, delavcem in kmetom, je dodal.


 

Od življenjskih potrebščin do pohištva


Če bo Trumpova administracija uresničila grožnje in uvedla 25-odstotne carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev, bi to skupaj z že uvedenimi kaznovalnimi ukrepi prizadelo približno polovico kitajskega izvoza v ZDA.

Na seznamu proizvodov, ki bi jih lahko doletelo zvišanje carin, so potrošniške dobrine od življenjskih potrebščin do pohištva.

Seznam proizvodov pa naj bi v prihodnjih tednih še dopolnili. Proces naj bi sklenili do 5. septembra. ZDA so že uvedle 25-odstotne carine na kitajske proizvode v vrednosti 34 milijard dolarjev. Ukrep se je začel izvajati v začetku julija. A Kitajska se je odzvala s protiukrepi in uvedla carine na ameriške avtomobile, pa tudi na nekatere kmetijske proizvode. S tem naj bi želela pritisniti predvsem na Trumpovo volilno bazo.


Kitajska bo udarila nazaj


Tudi na najnovejše napovedi o zaostrovanju trgovinske vojne so se v Pekingu odzvali z opozorili Washingtonu, da bo tudi Kitajska »udarila nazaj«. Tiskovni predstavnik zunanjega ministra Geng Shuang je sporočil, da »ameriško izsiljevanje ne bo obrodilo sadov«. Kitajska bo zavarovala svoje pravice in interese, je zatrdil.

Trump je pred dnevi zagrozil, da je pripravljen uvesti carine na celoten kitajski uvoz, ki je lani dosegel vrednost 505,5 milijarde dolarjev. ZDA so na drugi strani lani v Kitajsko izvozile le za okoli 130 milijard dolarjev blaga.


Nobenih pogajanj o rešitvi spora


Za zdaj med stranema ne potekajo nobena formalna pogajanja o rešitvi spora. Trump je izrazil pripravljenost za to, v Pekingu pa mu sporočajo, da je Kitajska vedno pripravljena na dialog, a ta mora biti verodostojen.

To je v sredo v Pekingu ponovil tudi Geng, s tem pa naj bi namignil, da se Trump ne drži dogovora s kitajskim namestnikom premiera maja v Washingtonu, da bo storil vse za to, da bi izognili trgovinski vojni.

Komentarji: