Trump ponuja Evropi »najboljša letala, rakete, puške«

Na vrhu Nata naj bi se zgodil zaplet, ker naj bi predsednik ZDA zagrozil zaveznicam z odhodom iz Nata. Pred novinarji Trump tega ni hotel potrditi.
Fotografija: Trump je bil pred novinarji skoraj evforičen. Odgovarjal jim je odrezavo in zvišano, a tudi zabavno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Trump je bil pred novinarji skoraj evforičen. Odgovarjal jim je odrezavo in zvišano, a tudi zabavno. FOTO: Reuters

Bruselj – Predsednik ZDA Donald Trump pred časnikarji ni hotel potrditi, da je za zaprtimi vrati grozil drugim voditeljem z ločitvijo od Nata. Pojasnil pa je, da je bil trd. Pred časnikarji je nastopil skoraj evforično, češ da je dosegel svoje cilje.

»Bila sta dva fantastična dneva,« je povedal ob koncu zasedanja. Z zadovoljstvom je našteval, kako je prepričal zaveznice, da bodo za obrambo vendarle začele plačevati več, in to naj bi naredile z veseljem.

Tako naj bi dva odstotka BDP izdatkov za obrambo dosegli hitreje, kot je veljalo doslej  (do leta 2025). Nato naj bi začele zviševati izdatke proti štirim odstotkom. Natančnejših podatkov in rokov ni predstavil. Ponavljal je le, da ZDA plačajo od 70 do 90 odstotkov vseh obrambnih izdatkov v sklopu Nata. »Nato je močnejši kot pred dvema dnevoma,« je bil  prepričan predsednik ZDA.

»Rad imam Nemčijo, moj oče je iz Nemčije,« je odgovarjal na vprašanje o kritikah Nemčije. Ponovil pa je kritike plinovoda Severni tok, ki povezuje Nemčijo in Rusijo.

Na kopico novinarskih vprašanj – o Afganistanu, Gruziji, Makedoniji, brexitu, priznanju ruske aneksije  Krima, Vladimiru Putinu ...  – je odgovarjal odrezavo in zvišano, a tudi zabavno. Razpredal je o miru na svetu kot njegovem prvem cilju.

Ker višji izdatki za obrambo, pomenijo več nakupov oborožitve, je naredil še nekaj reklame za domačo industrijo. »Delamo najboljša letala, rakete in puške na svetu,« je povedal.

Trump je na vrhu večkrat bentil, da bi morale evropske države več investirati v obrambo. FOTO: Reuters
Trump je na vrhu večkrat bentil, da bi morale evropske države več investirati v obrambo. FOTO: Reuters

 

Grozil z odhodom ZDA iz Nata?


Neuradno se je sprva govorilo, da je ameriški predsednik zagrozil zaveznicam s samostojno ameriško potjo na področju obrambe, če ne bodo zvišale izdatkov za obrambo. Trump je na vrhu namreč večkrat bentil, da bi morale evropske države veliko investirati v obrambo.



Trump je bentil tudi čez Nemčijo, češ da je nesprejemljivo njeno ravnanje, da izplačuje Rusiji milijarde evrov za plin, po drugi strani pa pričakuje od ZDA obrambo pred Rusijo.


 

Cerar: Slovenija ni obljubila nič več kot v preteklosti


Slovenija ni danes glede krepitve obrambnih izdatkov obljubila nič več kot v preteklosti, naše zaveze ostajajo enake kot doslej, pa je za STA poudaril premier Miro Cerar po koncu vrha zveze Nato. »Obljubljamo, koliko realno zmoremo,« je povedal Cerar.

Ob tem je ponovil, da se bo treba v prihodnjih letih potruditi, da tudi Slovenija še hitreje doseže dogovorjeni cilj dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo. »K temu smo se vsi zavezali in to igro moramo odigrati pošteno,« je izpostavil premier, ki opravlja tekoče posle. Niso pa danes voditelji, niti on osebno, dali nikakršnih konkretnih zavez, je zatrdil.

Miro Cerar: Obljubljamo, koliko realno zmoremo. FOTO: AP
Miro Cerar: Obljubljamo, koliko realno zmoremo. FOTO: AP


Cerar je še povedal, da Trump danes ni zagrozil z izstopom ZDA iz Nata, kot so navajali neuradni viri, je pa močno izpostavil potrebo po povečanju obrambnih izdatkov.

O Trumpovem pozivu k zvišanju cilja za obrambne izdatke z dveh odstotkov BDP na štiri odstotke pa je Cerar dejal, da je to le ideja, ne pa zavezujoči cilj, in da je bistveno doseči cilj dveh odstotkov.
 

Tudi Macron zanikal, da bi Trump govoril o izstopu


Francoski predsednik Emmanuel Macron je prav tako zanikal, da bi ameriški predsednik Donald Trump kdajkoli dejal, da bi ZDA lahko izstopile iz zavezništva. Ocenil je, da je Nato po vrhu še močnejši, saj je Trump znova potrdil zavezanost močnemu Natu.

»Nikoli ne govorim, kaj se na splošno dogaja za zaprtimi vrati, vendar Trump ni nikoli, ne na dvostranskih niti na večstranskih srečanjih dejal, da načrtuje umik iz Nata,« je po dvodnevnem vrhu na novinarski konferenci danes povedal Macron.

Macron je že zanikal Trumpove trditve, da so se voditelji na vrhu Nata strinjali o zviševanju izdatkov za obrambo. Nemška kanclerka Merklova pa je dejala, da je očitna pripravljenost vseh, da v luči spremenjenih varnostnih razmer prispevajo svoje. FOTO: AFP
Macron je že zanikal Trumpove trditve, da so se voditelji na vrhu Nata strinjali o zviševanju izdatkov za obrambo. Nemška kanclerka Merklova pa je dejala, da je očitna pripravljenost vseh, da v luči spremenjenih varnostnih razmer prispevajo svoje. FOTO: AFP


Potrdil je, da so se članice zavezništva zavezale, da zaveze glede izdatkov za obrambo ostajajo enake. Kot je pojasnil, so se dogovorili za »verodostojno proračunsko strategijo, ki ustreza našim potrebam«.

»Predvsem pa je bil to vrh, po katerem smo močnejši, ker je ameriški predsednik znova potrdil svoje zaveze in svojo željo, da bi bil Nato močan, kar menim, da je dobro,« je dodal.

Komentarji: