Donald Trump: Le najpogumnejši lahko najdejo pot k miru, mi bomo ustavili vojne igre (FOTO in VIDEO)

Voditelja Severne Koreje in ZDA sta razbila več kot pol stoletja ledu in se zavezala, da bosta našla pot k miru.
Fotografija: Srečanje je uspelo, sta se strinjala voditelja. FOTO: Susan Walsh/AP
Odpri galerijo
Srečanje je uspelo, sta se strinjala voditelja. FOTO: Susan Walsh/AP

Na otoku Sentosa v Singapurju sta se na zgodovinskem vrhu srečala ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Ob treh ponoči po slovenskem času sta voditelja začela pisati novo poglavje v zgodovini obeh držav, ko sta po hodniku zakorakala drug proti drugemu, nato pa sta si pred ozadjem ameriških in severnokorejskih zastav vljudno stiskala roke in dodala občasno trepljanje. 

Trump je pred novinarji v svojem slogu dejal, da pričakuje nadvse uspešno srečanje, in dodal, da so odnosi med državama čudoviti. »Imela bova čudovit odnos, o tem ne dvomim,« je pripomnil ameriški predsednik. Medtem je nasmejani severnokorejski voditelj povedal, da pot do srečanja ni bila lahka, ampak polna ovir, ki pa da jih je njegova država premagala. »In tako smo danes tukaj,« je dodal in poudaril, da »preteklost puščamo za seboj in gledamo v svetlo prihodnost«.

Trump je nasmejan odvrnil, da sta ponosna na to, kar se je danes zgodilo. »Naš odnos s Severno Korejo in celotnim Korejskim polotokom bo odslej povsem drugačen. Storil bom vse, kar bo treba, da bo svet postal miren kraj za vse,« je bil spravljiv voditelj ZDA in Kim Džong Un za njim ni zaostajal: »Premagali bomo vse vrste dvomov in domnev o tem vrhu in verjamem, da je to dobro za mir.«

Sprehod voditeljev po kosilu FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Sprehod voditeljev po kosilu FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

 

Podpis »nečesa« – Severna Koreja se je zavezala k popolni razorožitvi polotoka


Po kosilu sta se voditelja še enkrat sprehodila mimo novinarjev. Trump jim je dejal, da bosta »nekaj podpisala«. »Zares fantastično srečanje, veliko napredka. Bilo je bolje, kot bi kdor koli lahko pričakoval,« je zbranim še povedal Trump po podpisu dokumenta, v katerega so bile uprte oči praktično vsega sveta.

Izjava prinaša štiri glavne poudarke: Združene države Amerike in Demokratična ljudska republika Koreja se zavezujejo, da bodo vzpostavile nove odnose skladno v željo obeh narodov ter se trudile za mir in blaginjo na Korejskem polotoku. Prav tako je v dokumentu posebej poudarjeno, da se Severna Koreja zavezuje k popolni razorožitvi omenjenega polotoka. Donald Trump je napovedal končanje vojaških vaj z Južno Korejo, ki jezijo režim v Pjongjangu, in dejal, da je Kim Džong Un obljubil uničenje poligona za testiranje raketnih motorjev.

Zadnji poudarek pa je bil pri zavezi, da bo Koreja ZDA vrnila ostanke umrlih vojakov. Po nekaterih podatkih leži v Severni Koreji okrog 5300 pogrešanih ameriških vojakov in zaradi spora med državama dolgo ni bilo nobenega upanja, da bi sorodniki prejeli njihove ostanke. Poznavalci se strinjajo, da je Kim Džong Un na tej točki pokazal izjemno odprtost. Če nihče drug bi tu Japonska znala pokazati nekaj nejevolje, saj v dokumentu njeni vojaki in civilisti – ugrabljeni v času hladne vojne – niso omenjeni, poroča Guardian

Donald Trump zaupa severnokorejskemu voditelju, da bo spoštoval sprejete zaveze. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Donald Trump zaupa severnokorejskemu voditelju, da bo spoštoval sprejete zaveze. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Ob pomanjkanju drugih informacij so poskušali mediji potek srečanja pred prvimi uradnimi informacijami razbrati predvsem iz govorice telesa obeh voditeljev. Po besedah strokovnjakinje Karen Leong sta oba poskušala dajati občutek obvladovanja položaja, še posebno Trump naj bi se zavedal, da mora dajati vtis nekoga, ki vodi dogajanje. Toda hkrati sta težko skrivala napetost, Donald Trump je sedel z zategnjenim nasmeškom in nemirno prekladal roke, Kim Džong Un se je naslanjal na stran in strmel v tla.

Tako ameriški predsednik kot severnokorejski diktator veljata za nepredvidljiva in impulzivna človeka, pri čemer se je prvi zanašal predvsem na samozavestno prepričanje, da je spreten pogajalec, drugi ima okoli sebe štab izkušenih uradnikov, ki so leta uspešno zavlačevali pogovore z mednarodno skupnostjo.


»Ustavili bomo vojne igre in prihranili ogromno denarja«


Na tiskovni konferenci po srečanju se je Donald Trump najprej zahvalil Singapurcem za topel sprejem in nato dejal, da je preživel neverjetne tri mesece, saj se je približno toliko časa to srečanje tudi pripravljalo.

»Ta proces ima neverjeten potencial in v čast mi je, da lahko ljudem po vsem svetu predstavim, kaj sva se pogovarjala s Kim Džong Unom. Srečanje je bilo odlično. Pripravljena sva spisati zgodovino in odpreti novo poglavje med najinima narodoma. Pred 70 leti je Korejski polotok prizadel krvav konflikt, takrat so umrli tudi številni Američani in uradno sta državi še vedno v vojni. Zdaj se bo ta nepreklicno končala, dosegli smo mirovni sporazum,« je dejal Donald Trump.

Kim Džong Una je označil za voditelja, ki bo prinesel svetu mir in blaginjo. »V skupni izjavi sva se zavezala k popolni razorožitvi Korejskega polotoka,« je dejal Donald Trump in poudaril, da je Kim Džong Un pripravljen izpolniti to obljubo: »Vsi lahko začnejo vojno, a le najpogumnejši najdejo pot k miru.«

»Gospodarske sankcije bodo za zdaj ostale, upamo pa, da bodo nekoč Severnokorejci živeli srečni in v miru,« je dejal Trump. O morebitnih posledicah, ki bi jih nespoštovanje zavez imelo za Severno Korejo, ameriški predsednik ni hotel govoriti. Korejskemu voditelju zaupa, zato o kršitvah ne razmišlja, je dejal in dodal, da bodo ameriški vojaki za zdaj ostali v Severni Koreji. 



Donald Trump je večkrat posebej poudaril, da bodo Združene države Amerike in Severna Koreja ustavile tako imenovane vojne igre, s čimer bosta obe državi prihranili ogromno denarja. »Igranje vojnih iger zdaj ni primerno, že za različne letalske vaje na primer zapravimo ogromno denarja,« je dejal ameriški predsednik.

In kako ga je Kim Džong Un prepričal, da je zaupanja vreden politik? »Mislim, da si je tega želel še celo bolj kot jaz, ker svojemu narodu privošči dobro in mirno življenje. In ne dvomim, da bo proces denuklearizacije začel že takoj po pristanku v domovini.« Kim Džong Un je že sprejel povabilo v Belo hišo, prav tako naj bi Trump v prihodnosti obiskal Pjongjang. Kdaj naj bi se to v resnici zgodilo, ameriški predsednik ni povedal. 

Prihodnji teden bosta obe administraciji začeli pogovore, v katere bodo vpleteni tudi predstavniki japonskih in kitajskih oblasti, saj bo njihova pomoč pri tem sporazumu zelo pomembna, je dejal Donald Trump in dodal: »Kitajski je v interesu, da ji sosedi ne rožljajo z jedrskim orožjem.« Čas bo pokazal, ali bo Kim Džong Un svojo obljubo tudi uresničil, saj jo je v preteklosti dal tudi južnokorejskemu predsedniku. 


Posnetek, ki se bo zapisal v zgodovino




Po pogovorih na štiri oči so se voditeljema pridružili ožji svetovalci, med drugim ameriški državni sekretar Mike Pompeo, šef kabineta Bele hiše John Kelly in Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. Po bilateralnem srečanju je sledilo delovno kosilo. Na njem bilo po poročanju ruskega spletnega časopisa RT mogoče ujeti Trumpov komentar, da so bili pogovori s Kimom »zelo zelo dobri« in da bodo rešili »velike težave in dileme«. 

Na kosilu so se navzočim pridružili še tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders, ameriški veleposlanik na Filipinih Sung Kim in direktor nacionalnega sveta za Azijo Matt Pottinger. Med gosti pa ni ameriške prve dame Melanie Trump, ki so ji zdravniki po operaciji prepovedali letenje. Gostom so med drugim postregli zorjena goveja rebrca, dofineški krompir, na sopari kuhan brokoli, hrustljavo svinjino v sladko-kisli vinski omaki z ocvrtim rižem in domačo čilijevo omako ter popečeno panirano polenovko z redkvicami in azijsko zelenjavo.

Svetovna voditelja sta uživala v kulinaričnih dobrotah. FOTO: Handout Reuters
Svetovna voditelja sta uživala v kulinaričnih dobrotah. FOTO: Handout Reuters


Srečanje je bilo velik mejnik, saj je Donald Trump prvi aktivni ameriški predsednik, ki se je kdaj srečal s severnokorejskim voditeljem, zgodovinsko pa tudi zato, ker državi nimata uradnih diplomatskih stikov in sta formalno še vedno v vojni. Zanimivo je tudi to, da sta oba voditelja še manj kot pred letom dni rožljala z orožjem in govorila o vojni.

Ameriški cilj srečanja je bil vsaj jasno zakoličiti pot do odprave jedrskega orožja na Korejskem polotoku, Severna Koreja pa na drugi strani želi zagotovila o varnosti za režim in ukinitev sankcij za spodbudo gospodarske rasti. Hkrati je Kim že uresničil eno od svojih želja: doseči priznanje, da je državnik, ki se lahko enakovredno pogovarja s predsednikom najmočnejše države na svetu. Trump je v Singapur prišel s popotnico analitikov, naj ne bo preveč neučakan, toda po vseh polomih z zavezniki, ob grozeči trgovinski vojni, ki jo je sprožil, in ob domačih težavah veliko bolj kot Kim potrebuje diplomatski uspeh.


Srečanje diplomatska zmaga za Kim Džong Una


Ali je srečanje obeh voditeljev prenašala severnokorejska državna televizija, ni znano. So pa o srečanju zagotovo poročali na južnokorejski državni televiziji, poroča BBC. Ob tem so se že oglasili številni politični analitiki in izrazili svoje mnenje o zgodovinskem stisku rok med svetovnima voditeljema in predvsem sklepu, ki sta ga sprejela politika. 

»Popolna denuklearizacija Korejskega polotoka je zgolj pobožna želja,« je dejal James Crabtree, profesor na eni izmed singapurskih fakultet. »Kakor da bi Zahod govoril o svetu brez jedrskega orožja. Nihče ne verjame, da se bo to kdaj v resnici zgodilo. Seveda se Kim nikoli ne bo odpovedal svojemu jedrskemu orožju. Tega noče – le zakaj bi to sploh storil?«



Po poročanju BBC je vrh izjemna zmaga najprej za Kim Džong Una, saj je dokazal, da se lahko enakovredno pogovarja z najmočnejšim svetovnim voditeljem, po drugi strani pa tudi za Donalda Trumpa. Še pred kratkim je ameriški predsednik Kim Džong Una poimenoval za »malega raketnega moža«, danes pa mu stiska roko v pozdrav in obljublja dolgo in plodno sodelovanje ter predvsem govori o miru. 

Komentarji: