Putin in Trump iz oči v oči

Predsednika sta obljubila, da se bodo odnosi med državama izboljšali.
Fotografija: Srečanje voditeljev poteka v senci vložitve obtožnic v ZDA proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Odpri galerijo
Srečanje voditeljev poteka v senci vložitve obtožnic v ZDA proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke. FOTO: Brendan Smialowski/AFP

»Ta sestanek bo v mednarodni diplomaciji glavni dogodek leta,« je izjavil pomočnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Jurij Ušakov, ki se je danes v Helsinkih tudi sam pridružil prvemu pravemu soočenju med svojim šefom in njegovim ameriškim kolegom Donaldom Trumpom.

Čeprav sta se od takrat, ko je republikanski kandidat Donald Trump v Beli hiši zamenjal demokrata Baracka Obamo, predsednika Rusije in ZDA uspela dvakrat tudi bežno osebno pogovoriti na obrobjih velikih mednarodnih srečanj, je bil njun včerajšnji sestanek v Helsinkih prvi resni pogovor iz oči v oči. Začel se je z otročjim merjenjem moči. Ker je Putin tradicionalno zamujal, je to storil tudi Trump, ki se je umaknil v hotel in tam počakal, da njegov sogovornik prvi pride v palačo finskega predsednika, kjer je potekal pogovor. Dnevni red je bil le ohlapno določen, tudi o tem, ali se bosta kaj res dogovorila, se vnaprej niso sporazumeli.

FOTO: Aleksey Nikolskyi/AFP
FOTO: Aleksey Nikolskyi/AFP

 

Lov na čarovnice


Trump je moral zadovoljiti domačim zahtevam, saj je bil po tem, ko so v Washingtonu tik pred helsinškim vrhom končno našli tudi imena ruskih obveščevalcev, ki da so šarili po računalnikih demokratske stranke, prisiljen spet postaviti vprašanje ruskega vmešavanja v ameriške volitve, od Putina pa je bilo prav tako že vnaprej pričakovati, da bo spet zanikal kakršnokoli uradno vpletenost njegove države.

Trump je še pred vrhom na svoj »tradicionalni« način komuniciranja z javnostjo napadel svoje predhodnike. Na twitterju je zapisal, da »zaradi večletne ameriške norosti in neumnosti ter sedanjega sprevrženega lova na čarovnice naši odnosi z Rusijo še nikoli niso bili slabši«. Z lovom na čarovnice je mislil na posebno ameriško preiskavo o domnevnem ruskem vmešavaju v volitve, na katerih je sam konec leta 2016 premagal demokratsko tekmico Hillary Clinton.



Še posebno pa je bil Trump oster proti Obami, saj ga je v še enem tvitu obtožil, da je vedel za »rusko vmešavanje«, saj ga je o tem obvestil zvezni preiskovalni urad FBI, a ni o tem naredil čisto nič, ker je bil prepričan, da bo na volitvah zmagala »pokvarjena Hillary«. »Šele ko sem zmagal jaz, je to postalo velika stvar« in se spremenilo v »lov na čarovnice«, je zapisal Trump.

Čeprav je za slabe odnose med Washingtonom in Moskvo Trump okrivil prejšnjo ameriško oblast, se ti niso čisto nič izboljšali od takrat, ko je sam postal predsednik. Nasprotno: postali so še slabši. Državi sta si medsebojno izganjali diplomate in druga drugi zapirali diplomatska predstavništva, razglašali državne medije druga druge za tuje agente, sankcijska vojna, ki so jo ZDA začele z zakonom Magnitskega in okrepile po izbruhu ukrajinskega krize, se je le še stopnjevala, Trump pa je celo podpisal zakon, s katerim si je zavezal roke, saj brez soglasja kongresa protiruskih sankcij ne more sam odpraviti.
V Rusiji zadovoljni

V Rusiji so bili po Trumpovi zmagi navdušeni, v dumi pa so celo odpirali steklenice šampanjca. Pričakovali pa so, da bo novi ameriški predsednik izpolnil predvolilne obljube in izboljšal odnose med državama. Po njegovi izvolitvi sta v prvem telefonskem pogovoru s Putinom ugotavljala to, kar je včeraj Trump ponovil: da odnosi še niso bili tako slabi in da jih je nujno treba izboljšati. Ameriški mediji so poročali, da je Trump takoj po inauguraciji zunanjemu ministrstvu naročil, naj pripravi načrt, kako čim prej odpraviti protiruske sankcije. Iz tega se ni izcimilo nič. V Moskvi zato ni bilo veliko pričakovanj glede včerajšnjega prvega pravega moževanja med voditeljema.

Protestniki v tako imenovanem shodu "Helsinki proti Trumpu in Putinu". FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Protestniki v tako imenovanem shodu "Helsinki proti Trumpu in Putinu". FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Komentarji: