Trump izsiljuje Svetovno zdravstveno organizacijo

Predsednik ZDA še naprej napada WHO in nadaljuje hladnovojno retoriko proti Kitajski.
Fotografija: Ameriški predsednik se je nevarnosti virusa posmehoval in svetoval pitje razkužil, zdaj za mrtve krivi WHO in Kitajsko. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik se je nevarnosti virusa posmehoval in svetoval pitje razkužil, zdaj za mrtve krivi WHO in Kitajsko. FOTO: Leah Millis/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil, da bo trajno zamrznil financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), če v prihodnjih 30 dneh ne bo izvedla znatnih sprememb v delovanju.

Washington je sredi aprila prekinil plačila WHO. Trump organizacijo obtožuje, da je kitajska lutka in da je zatajila v pandemiji novega koronavirusa. Trump sicer napade na Kitajsko izrablja kot strategijo za odvračanje pozornosti od tega, da je prav zaradi njegovega omalovaževanja nevarnosti, ki jo predstavlja koronavirus, ZDA daleč najhuje prizadeta država na svetu. Število potrjenih okužb v ZDA je preseglo že milijon in pol, število mrtvih pa se bliža 92.000. 

Trump je v ponedeljek na twitterju objavil pismo, ki ga je napisal generalnemu direktorju WHO Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu. V njem je naštel pomanjkljivosti, ki jih je organizacija po njegovi oceni zagrešila v pandemiji. Med drugim je poudaril, da je ignorirala pojav novega virusa in da je preblizu Kitajski.



»Jasno je, da so vaše napake in napake vaše organizacije v odgovoru na pandemijo svet zelo veliko stale. Edina pot za WHO je, da dokaže neodvisnost od Kitajske,« piše v pismu.

»Če se WHO v 30 dneh ne bo zavezala k znatnim izboljšavam, bom začasno ameriško prekinitev financiranja spremenil v trajno in razmislil o nadaljevanju članstva v organizaciji,« je zapisal Trump.

V Ženevi se je v ponedeljek začelo letno zasedanje skupščine WHO, ki letos poteka v obliki videokonference. Na njem je Tedros sporočil, da bo sprožil neodvisno preiskavo o odgovoru WHO in njenih članic na pandemijo novega koronavirusa. 

Preberite še:

Komentarji: