»Kitajski virus« ubil republikansko konvencijo na Floridi

Državni sekretar Mike Pompeo je govoril o novi demokratski aliansi proti komunistični velikanki.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump pred zdravstvenim zemljevidom svoje države. FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump pred zdravstvenim zemljevidom svoje države. FOTO: Jim Watson/AFP

New York – V floridskem Jacksonvillu ne bo republikanske konvencije, predsednik Donald Trump je na tiskovni konferenci ocenil, da ni pravi čas za velika zborovanja. Republikanski prvak je dolgo podcenjeval resnost pandemije, po novem načrtu pa bodo njegovo predsedniško kandidaturo naznanili na zdravstveni situaciji bolj prilagojenem srečanju v Severni Karolini.

Si je predsednik premislil zato, ker huda nalezljiva bolezen trka tudi na njegova vrata? Okužena je prijateljica njegovega sina Donalda ml., stric njegovega svetovalca Stephena Millerja pa covid-19 krivi za smrt svoje 97-letne babice. Bela hiša se s tem ne strinja, saj je Millerjeva stara mama zbolela že marca, po njihovem prepričanju je zdaj umrla zaradi visoke starosti, stric in Trumpov kritik David Glosser pa je v reviji Mother Jones obsodil odnos administracije do bolezni. Miller je pomagal pri sestavljanju govora, v katerem je Trump ukinil letalski promet z Evropo, njegov stric pa je v svojih sporočilih na družbenih omrežjih poudarjal priseljeniško preteklost družine. Za covidom-19 je maja zbolela tudi Millerjeva noseča žena Katie, predstavnica za tisk podpredsednika Mika Pencea, a si je medtem že opomogla.

Državni sekretar Mike Pompeo pred Nixonovo predsedniško knjižnico. FOTO: Ashley Landis/AFP
Državni sekretar Mike Pompeo pred Nixonovo predsedniško knjižnico. FOTO: Ashley Landis/AFP


Trump je v četrtek spet poudaril odgovornost Kitajske za širjenje novega koronavirusa po svetu, njegov zunanji minister Mike Pompeo pa je šel še korak dlje. Pred predsedniško knjižnico Richarda Nixona, ki je pred skoraj petimi desetletji odločilno pomagal k izboljšanju odnosov z azijsko velikanko, je Peking obtožil izničenja teh dobrih namenov, zato jih je po njegovem treba končati. »Svobodni svet mora slaviti nad novo tiranijo,« je pred družbo, v kateri je bilo tudi nekaj kitajskih oporečnikov, dejal ameriški državni sekretar. »Stara paradigma slepega sodelovanja s Kitajsko ne bo zadostovala in je ne smemo nadaljevati.«

Če svobodni svet ne bo spremenil komunistične Kitajske, bo ta spremenila nas, je poudaril. »Naša politika in politika drugih svobodnih držav je obudila propadajoče kitajsko gospodarstvo, Peking pa je ugriznil roko, ki ga je hranila.« Mike Pompeo je predlagal novo zavezništvo demokracij, ki bo nasprotovalo Kitajski.

Komentarji: