Trump na Rohanijevo grožnjo odgovoril z grožnjo

Washington in Teheran se bosta v prihodnjih tednih in mesecih težko izognila novim konfrontacijam.
Fotografija: Ameriški predsednik prek twitterja neposredno nagovoril iranskega voditelja in ga posvaril pred posledicami njegovih besed. FOTO: REUTERS/Leah Millis
Odpri galerijo
Ameriški predsednik prek twitterja neposredno nagovoril iranskega voditelja in ga posvaril pred posledicami njegovih besed. FOTO: REUTERS/Leah Millis

Besedna vojna med Washingtonom in Teheranom ne kaže znakov umirjanja. Ker ena grožnja ne izniči druge, najnovejše izjave Donalda Trumpa in Hasana Rohanija samo potrjujejo zaskrbljujoč trend naraščanja napetosti med državama, iz katerega ni videti mirnega izhoda.
 
Z vsakim novim tvitom ameriškega predsednika na temo ameriških odnosov z Iranom se zdi, da Bližnji vzhod stopi korak bližje novemu velikemu konfliktu. V odzivu na izjave iranskega predsednika, ki je ZDA v nedeljo opozoril pred posledicami zapletanja v vojno z islamsko republiko, Trump ni pokazal niti najmanjše zadržanosti. Predsedniku Rohaniju je sporočil, da ZDA »niso več država, ki bo tolerirala vaše dementne besede nasilja in smrti« in mu zagrozil, da bo njegova država »čutila posledice, kakršne so v zgodovini utrpele le redke države,« če bo še kdaj grozila Združenim državam Amerike.



»Nikoli več ne grozite ZDA,« je Trump v noči na ponedeljek zapisal v sporočilu na twitterju, v celoti zapisanim v velikih tiskanih črkah, ki je bilo neposredno naslovljeno na iranskega predsednika.Tvit, o katerem so se kmalu razpisali domala vsi svetovni mediji, je po svoji ostrini in neposrednosti presenetil tudi Trumpovih izbruhov vajene varnostne analitike.
 

Iransko opozorilo ZDA


Ameriški predsednik se je odzival na izjave, ki jih je Hasan Rohani konec tedna izrekel na srečanju iranskih diplomatov v Teheranu. Rohani je Trumpa posvaril, da bi bil morebiten vojaški konflikt z Iranom za ZDA poguben. »[Američani] morajo razumeti, da bi bila vojna z Iranom mati vseh vojn,« je Rohani poudaril v govoru, v katerem je tudi ponovil grožnjo, da bo njegova država v primeru stopnjevanja ameriške sovražne politike proti njej oziroma uvajanja embarga na izvoz iranske nafte blokirala transport črnega zlasta v Perzijskem zalivu.

Trumpova odločitev, da umakne ZDA iz jedrskega dogovora med Iranom in velikimi silami iz leta 2015, skladno s katerim je Zahod v zameno za zaustavitev spornega iranskega jedrskega programa odpravil večino gospodarskih sankcij proti državi, je v zadnjih mesecih močno poslabšala odnose med Washingtonom in Teheranom, na preizkušnjo pa postavila tudi ameriške odnose z evropskimi zaveznicami, ki dogovor še vedno podpirajo.

Iranski predsednik pred napovedano uvedbo sankcij zaostruje retoriko proti ZDA. FOTO: AFP
Iranski predsednik pred napovedano uvedbo sankcij zaostruje retoriko proti ZDA. FOTO: AFP


Za Belo hišo je obračun s Teheranom eno ključnih zunanjepolitičnih vprašanj, med drugim zaradi obljub, ki jih Trump dajal med svojo predsedniško kampanjo. Predsednikov brezkompromisen pristop po vsem sodeč uživa tudi precejšnjo podporo znotraj republikanske stranke.
 

Režim kot mafijska združba


Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v nedeljo med srečanjem s predstavniki iranske diaspore v ZDA režim v Teheranu primerjal z mafijsko združbo, v govoru pa potrdil namero ameriške administracije, da z diplomatskimi in finančnimi ukrepi režim odreže od finančnih tokov, s pomočjo katerih ta že desetletja financira svoj obstoj. Iran je zaradi ameriških načrtov prejšnji teden na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) vložil tožbo proti ameriški vladi, s katero želi doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij. Uspeh tožbe je vprašljiv, med drugim zato, ker Združene države ne priznavajo jurisdikcije sodišča.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo ravno tako ni skoparil s kritikami na račun režima. FOTO: AFP/Brendan Smialowski
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo ravno tako ni skoparil s kritikami na račun režima. FOTO: AFP/Brendan Smialowski


Izjave predstavnikov ene in druge strani kažejo, da se bosta državi v prihodnjih tednih in mesecih težko izognili nadaljnjim konfrontacijam. ZDA jeseni načrtujejo uvedbo novih sankcij proti Iranu, katerih cilj bo iranske proizvajalce nafte tako rekoč odrezati od svetovnega tržišča. Posledic takšnega ukrepa ni težko predvideti.

Preberite še:

Komentarji: