Trump ne bo več sodeloval z britanskim veleposlanikom

'Nelepa' mnenja sira Kima Darrocha o republikanskem predsedniku so pokvarila odnose med državama.
Fotografija: Britanski veleposlanik v Washingtonu na januarski tiskovni konferenci predsednika Trumpa in premierke Mayeve. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
Britanski veleposlanik v Washingtonu na januarski tiskovni konferenci predsednika Trumpa in premierke Mayeve. FOTO: Carlos Barria/Reuters

New York – »Z njim ne bomo več sodelovali!« je sinoči tvital Donald Trump. »On« ni morda severnokorejski diktator Kim Džong Un ali kak drug zatiralec svojega ljudstva, ampak britanski veleposlanik v ZDA, čigar nelepe ocene o ameriškem predsedniku so pricurljale v javnost. Ameriški predsednik, sin škotske matere, Združeno kraljestvo obravnava skoraj kot še eno zvezno državo ZDA in zato tudi kaže, kaj jo morda čaka po brexitu.

Ameriški predsednik je tudi kritičen do tega, kako je britanska premierka Theresa May vodila brexit. »Kakšno zmešnjavo je ustvarila skupaj s svojimi predstavniki, pa sem ji povedal, kako bi moralo biti narejeno.« Za »čudovito« Združeno kraljestvo je po prepričanju republikanskega voditelja ZDA dobra novica, da bodo kmalu dobili novega ministrskega predsednika, in tudi sicer je nanj na nedavnem »veličastnem« obisku v tej državi največji vtis naredila kraljica. »Ne poznam veleposlanika, a ga v ZDA ne marajo ali cenijo preveč, z njim ne bomo več sodelovali.«
Veleposlanik Kim Darroch. FOTO: Paul Morigi/AFP
Veleposlanik Kim Darroch. FOTO: Paul Morigi/AFP


Tudi sir Kim Darroch, ki Združeno kraljestvo predstavlja v Washingtonu po službovanju kot svetovalec za nacionalno varnost prejšnjega premierja Davida Camerona, nima preveč dobrega mnenja o Trumpu. Kot je objavil Mail on Sunday, je v svojih diplomatskih poročilih predsednika ZDA imenoval nerodnega, šušmarskega, negotovega in enkratno disfunkcionalnega z veliko verjetnostjo, da se bo njegova kariera končala sramotno. Ameriško politiko do Irana je opisal kot kaotično, v odnosu do Rusije pa po njegovem mnenju »ni mogoče izključiti najhujšega«.
 

Zarota brexitovcev?


Na Downing Street 10, kjer domuje premierka Mayeva, poudarjajo, da so odkrita mnenja za zaprtimi vrati ena od veleposlanikovih nalog, in zavračajo ocene, da je Darrochov položaj v Washingtonu zdaj nevzdržen. Zunanji minister Jeremy Hunt pa sicer podpira veleposlanika, a tudi poudarja, da so bila njegova stališča zasebna. »To ni pogled britanske vlade in tudi ni moj pogled.« 65-letni diplomat se je nameraval upokojiti v začetku prihodnjega leta, mnogi pa menijo, da se bo poslovil že prej.

V Londonu pa se tudi sprašujejo, kdo je javnosti posredoval tajno dopisovanje, in nekateri hočejo na pomoč poklicati kriminaliste. V državi, ki ruska agenta obtožuje smrtonosnega napada z živčnim strupom novičok, je nekaterim najprej na misel prišla Rusija, drugi se nagibajo k domnevi, da je za curljanje tajnega dopisovanja odgovoren kateri od zagovornikov izstopa iz Evropske unije. Premierkin svetovalec za nacionalno varnost Mark Sedwill je pred kratkim v zvezi s curljanjem informacij o vlogi kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei v britanskem omrežju 5G s prstom kazal na nekdanjega obrambnega ministra Gavina Williamsona, za katerega pričakujejo, da bo v morebitni vladi brexitovca Borisa Johnsona dobil pomemben položaj, krogi okrog nekdanjega londonskega župana pa bolj ali manj soglašajo s Trumpovo oceno o Theresi May.

Poznavalci verjamejo, da je bil Williamson med tistimi, ki so dobivali poročila britanskega veleposlanika v Washingtonu, tisti Britanci, ki v brexitu ne vidijo vseh rešitev za svoje težave, pa bi se morda morali spet vprašati tudi o svoji prihodnosti po izstopu iz EU. Trump slabo prenaša kritiko, od vseh njihovih politikov pa najbolj ceni enega od očetov brexita Nigela Faragea in si je v preteklosti že želel, da bi bil ta veleposlanik v njegovi državi. Trumpov izbranec izjavlja, da ni diplomatski tip, a bi lahko drugače vplival na odnose z ZDA.
 

Komentarji: