Trump: Ne prizadevamo si za spremembo režima v Teheranu

Ameriški predsednik na Bližnji vzhod pošilja vojaške okrepitve, a tudi zagotavlja, da si ne prizadeva za spremembo režima v Iranu.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump na Japonskem. Foto: AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump na Japonskem. Foto: AFP

New York – Ameriški predsednik Donald Trump na Bližnji vzhod pošilja vojaške okrepitve, a tudi zagotavlja, da si ne prizadeva za spremembo režima v Iranu. Tako je vsaj povedal med tiskovno konferenco na Japonskem, kjer je na večdnevnem obisku.

Tik pred odhodom iz Washingtona je republikanski prvak zaradi »verodostojnih« iranskih groženj« napovedal 1500 dodatnih vojakov za Bližnji vzhod, Pentagon je že prej na območje poslal letalonosilko USS Abraham Lincoln z bombniki B 52. Nova pomirljivost do Irana se zdaj pridružuje podobnim izjavam o Severni Koreji, kjer se Trumpu v nasprotju z lastnimi zunanjepolitičnimi svetovalci zadnje izstrelitve raket ne zdijo velika stvar. Svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki v tem vidi kršitev resolucij varnostnega sveta OZN, so v Pjongjangu označili za vojnega hujskača in »defektnega človeškega proizvoda«, Trump pa se ni postavil zanj, ampak je raje domneval, da si severnokorejski voditelj želi pozornosti.

Letalonosilka USS Abraham Lincoln. FOTO: AFP
Letalonosilka USS Abraham Lincoln. FOTO: AFP


Po njegovem mnenju si prizadeva tudi za povečanje gospodarske moči svoje države. »Ve, da se z jedrskim orožjem to nikoli ne bo posrečilo,« je ameriški predsednik polaskal razumu Kim Džong Una, z lepimi besedami pa zdaj poskuša tudi z Iranom, ki naj bi imel  priložnost z istim vodstvom postati pomembna država. »Če bi se radi pogovarjali, bi se radi pogovarjali tudi mi.« Tiskovne agencije so zvečer zabeležile izjavo iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa, da si njegova država ne prizadeva za jedrsko orožje, saj je tega že dolgo nazaj prepovedal vrhovni verski voditelj Ali Hamenej.

Komentarji: