Trump obtožil Google pristranskosti pri iskanju »Trump News«

»Rezultati iskanja za Trump News (novice o Trumpu) prikažejo zgolj poročanje lažnivih medijev,« je zapisal na twitterju.

Objavljeno
28. avgust 2018 15.29
Posodobljeno
28. avgust 2018 18.47
»Google in drugi dušijo glasove konservativcev ter skrivajo dobre informacije in novice,« je izpostavil Trump. FOTO: Don Himsel/Reuters
STA
STA
Ameriški predsednik Donald Trump je danes na twitterju zatrdil, da so rezultati iskanja novic o njem v Googlovem iskalniku »prirejeni«, tako da prevladujejo negativne novice. Vprašal se je, ali je to zakonito. Google je medtem zavrnil Trumpove obtožbe.

»Rezultati iskanja za Trump News (novice o Trumpu) prikažejo zgolj poročanje lažnivih medijev,« je zapisal. »Povedano z drugimi besedami, so prikrojeni, tako da so skoraj vse zgodbe in novice slabe. Prevladuje lažnivi CNN, republikanski/konservativni in pravični mediji pa so utišani. Nezakonito?« je dodal.

»Google in drugi dušijo glasove konservativcev ter skrivajo dobre informacije in novice. Nadzorujejo, kaj lahko vidimo in kaj ne. To je zelo nevarno in s tem se bomo ukvarjali,« je poudaril.

Podjetje je navedbe ameriškega predsednika zavrnilo. »Iskanje se ne uporablja za določanje politične agende. Naši rezultati niso pristranski do nikogar,« so poudarili. »Vsako leto izvedemo več sto izboljšav naših algoritmov, da bi svojim uporabnikom zagotovili visokokakovostno vsebino,« so dodali.

Junija objavljena raziskava centra Pew Research Center je pokazala, da po mnenju 43 odstotkov Američanov velika tehnološka podjetja stališčem liberalcev dajejo prednost pred stališči republikancev. Dvainsedemdeset odstotkov jih meni, da družbeni mediji aktivno cenzurirajo politična stališča, nasprotna lastnim.

Različne študije ugotavljajo, da so konservativci uspešni na družbenih omrežjih. Twitter in Facebook medtem zavračata pristranskost pri urejanju svojih platform, navaja francoska tiskovna agencija AFP.