Oporišče z ameriškimi silami in Zeleno cono zadele rakete

Napada sta se zgodila, potem ko se je na tisoče Iračanov zbralo na žalni slovesnosti za generala Solejmanija in iraškega poveljnika pro-iranske milice al Muhandisa.
Fotografija: Portert ubitega generala v bližini bejrutskega letališča. FOTO: Anwar Amro/Afp
Odpri galerijo
Portert ubitega generala v bližini bejrutskega letališča. FOTO: Anwar Amro/Afp

V Bagdadu so danes pokopali generala Kasema Sulejmanija in iraškega poveljnika pro-iranske milice Abuja Mahdija al Muhandisa ter ostale ubite v ameriškem napadu. Državniškega pogreba so se udeležili številni visoki predstavniki oblasti, tudi iraški premier Adel Abdel Mahdi.

Množica, ki je spremljala pogrebno slovesnost, je vzklikala »Smrt Ameriki«. Pokojne so do Kadimije pripeljali na tovornjakih v krstah, na katerih so bile njihove nacionalne zastave. Konvoj se je peljal mimo množice žalujočih, med katerimi so nekateri imeli v rokah portret iranskega vrhovnega verskega voditelja ajatola Alija Hameneja.

Trupla Irancev bodo drevi na letalih prepeljali v domovino, kjer so razglasili tridnevno žalovanje za vplivnega Solejmanija, poroča STA. Javno slovo od generala bo po napovedih Irana potekalo jutri v Teheranu. Oblasti pričakujejo množico na pogrebu, kar bi lahko še poglobilo napetosti v mestu, kjer so bile ameriške postojanke ta teden že tarče napadov. Ameriško zunanje ministrstvo je že pozvalo prebivalce, naj zapustijo državo.

Iranski odposlanec v Bagdadu Iraj Masjedi je za iranske države medije povedal, da je iraški premier Adel Abdel Mahdi vztrajal pri javnem pogrebu za Sulejmanija in Muhandisa.



Zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, so medtem drevi po krajevnem času zadele rakete. ​Napada sta se zgodila, potem ko se je na tisoče Iračanov danes zbralo na žalni slovesnosti za Solejmanija in iraškega poveljnika pro-iranske milice Abuja Mahdija al Muhandisa.

Raketa tipa katjuša je po navedbah policijskih virov pristala v strogo nadzorovanem območju, t.i. zeleni coni, kjer so tudi vladna poslopja. Po navedbah iraške vojske, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je še ena raketa zadela območje blizu zelene cone. Zatem sta letalsko oporišče Balad severno od prestolnice, kjer so nameščeni ameriški vojaki, zadeli dve raketi tipa katjuša, so potrdili viri v iraški vojski, poroča STA.

Javno slovo od generala bo po napovedih Irana potekalo jutri v Teheranu. FOTO: Ahmad Al-rubaye/Afp
Javno slovo od generala bo po napovedih Irana potekalo jutri v Teheranu. FOTO: Ahmad Al-rubaye/Afp


Ameriški predsednik Donald Trump je v kratki izjavi v njegovi rezidenci Mar a Lago na Floridi poudaril, da je atentat na iranskega generala Kasema Sulejmanija ukazal zato, da prepreči vojno z Iranom in ne da jo začne. Po njegovih besedah si ZDA ne prizadevajo za spremembo režima v Iranu.

Povedal je, da je Sulejmanijev »režim terorja končan,« potem ko je bil ubit v napadu na bagdadskem letališču v Iraku. Iran je že obljubil »ostro maščevanje«. V pismu Varnostnemu svetu ZN je iranski veleposlanik Majid Takt Ravanči zapisal, da ima Teheran pravico do samoobrambe po vseh mednarodnih zakonih.

Trump je pritrdil razlagi, ki jo je že čez dan podal državni sekretar ZDA Mike Pompeo, namreč, da so napad na Sulejmanija izvedli, da preprečijo načrtovane napade na Američane. »Sulejmani je načrtoval takojšen in zlovešč napad na ameriške diplomate in vojake, vendar smo ga pri tem ujeli in ga pokončali,« je dejal Trump in Sulejmanija označil za bolno osebo.

Množica se je poslovila od ubitega generala. FOTO: Ahmad Al-rubaye/Afp
Množica se je poslovila od ubitega generala. FOTO: Ahmad Al-rubaye/Afp


»Sinoči smo ukrepali, da ustavimo vojno. Nismo ukrepali, da sprožimo vojno. Ne prizadevamo si za spremembo režima,« je poudaril Trump. Ni pa pojasnil, za kakšne napade naj bi šlo. ZDA so na območje že poslale 3000 dodatnih mož.

Iraška državna televizija je poročala o novem zračnem napadu. Uradni Washington ga ni komentiral. Vir iz iraške vojske je za Reuters komentiral, da je v napadu v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času umrlo šest oseb.

Iran podpira vrsto šiitskih skupin v Iraku. Sulejmani je v petek ravno prispel v Irak in je bil na poti z nekaterimi uradniki teh skupin, ko so konvoj zadeli ameriški izstrelki. V ameriškem napadu so bili ubiti tudi namestnik vodje iraške, Iranu naklonjene milice Sila za mobilizacijo ljudstva Abu Mahdi al Muhandis in več drugih ljudi.

Komentarji: