Trump s tviti nad Macrona

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v seriji jutranjih tvitov napadel francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njegovo državo.
Fotografija: V uradu francoskega predsednika Trumpovih tvitov danes niso želeli komentirati. FOTO: Christian Hartmann Reuters
Odpri galerijo
V uradu francoskega predsednika Trumpovih tvitov danes niso želeli komentirati. FOTO: Christian Hartmann Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v današnji seriji jutranjih tvitov napadel francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njegovo državo. Sprva je kritiziral njegovo idejo o oblikovanju evropske vojske ter svoje sledilce spomnil, »da so se Francozi med prvo in drugo svetovno vojno v Parizu pripravljali na učenje nemščine, dokler jih niso rešile Združene države Amerike.«



Sledile so kritike francoskega gospodarstva ter opazka, da ni bolj nacionalistične države kot je Francija. Prvi mož ZDA je svojim sledilcem razložil, da Macron v svoji državi, kjer imajo desetodstotno stopnjo brezposelnosti, uživa le 26-odstotno javno podporo.

Na koncu je Trump tvitnil še razlago, zakaj se ni udeležil spominske slovesnosti na pokopališču ameriških vojakov iz prve svetovne vojne v Franciji. »Mimogrede, ko helikopter ni mogel leteti na prvo francosko pokopališče zaradi skoraj ničelne vidljivosti, sem predlagal, da se peljemo z avtomobilom. Tajna služba je rekla NE, predaleč od letališča in velika pariška gneča. Imel govor naslednji dan na ameriškem pokopališču, ko je lilo kot iz škafa. Lažne novice malo poročale,« je v sporočilu zapisal ameriški predsednik.



V uradu francoskega predsednika Trumpovih tvitov danes niso želeli komentirati. 

Neimenovani Macronov svetovalec je sicer ocenil, da so Trumpovi tviti namenjeni Američanom. Ker gre za vsebino, namenjeno ameriškim državljanom, jih po njegovi oceni Franciji ni treba komentirati. Odnose med predsednikoma je označil za »ne vedno lahke, a trajne« ter izpostavil, da je pomembno to, da večkrat tedensko govorita o zadevah, ki vplivajo na usmeritev sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarji: