Trump se je grdo norčeval iz lukenj v spominu: Kako ste prišli domov? Ne vem

Ameriški predsednik se je na zborovanju republikanske stranke zlobno norčeval iz Christine Blasey Ford, ki je Bretta Kavanaugha obtožila, da jo je kot najstnico spolno napadel.
Fotografija: Donald Trump se je na zborovanju norčeval iz pričanja Christine Blasey Ford. FOTO: Mandel Ngan/Afp
Odpri galerijo
Donald Trump se je na zborovanju norčeval iz pričanja Christine Blasey Ford. FOTO: Mandel Ngan/Afp

Ameriški predsednik Donald Trump se je na zborovanju republikanske stranke v Misisipiju zlobno norčeval iz Christine Blasey Ford, psihologinje, ki je kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha obtožila da jo je kot najstnico spolno napadel.

Trump je izkoristil njeno čustveno pričanje, predvsem pa luknje v spominu. Fordova na nekaj vprašanj senatorjev, ki so jo zasliševali, namreč ni mogla odgovoriti.

Za nameček je Trump množico na zborovanju s svojim norčevanjem povsem navdušil, poroča Guardian. Vzklikali so mu in ploskali, ko si je zastavljal vprašanja, povezana z domnevnim poskusom posilstva, in hkrati sam odgovarjal nanje. 



»Kako ste prišli domov?« se je vprašal predsednik in odgovoril: »Ne spomnim se.«

»Kako ste prispeli tja? Ne spomnim se. Koliko let nazaj se je to zgodilo? Ne spomnim se. V kateri soseski? Ne vem. Kje stoji hiša? Ne vem.«

Donald Trump je nato pripomnil, da je Fordova del skupine, ki je skovala zaroto in Kavanaugha spravila ob dobro ime. »Uničujejo ljudi. To so resnično zlobni ljudje,« je dejal predsednik.

Christine Blasey Ford je prejšnji teden pričala pred preiskovalnim odborom. FOTO: Reuters
Christine Blasey Ford je prejšnji teden pričala pred preiskovalnim odborom. FOTO: Reuters


Čisto vseh kljub vsemu ni navdušil. Republikanski senator Jeff Blake, eden od ključnih predstavnikov preiskovalnega odbora, je dejal, da so Trumpove opazke »grozljive«.

»Da so o nečem tako pomembnem razpravlja na političnem zborovanju, je popolnoma nedopustno. Želim si, da Trump tega ne bi storil.«

Prav Jeff Flake je bil eden od najbolj »zaslužnih« za to, da bo FBI zoper Kavanaugha sprožil preiskavo o tem, kaj se je zgodilo med njim in Fordovo. Ta je prejšnji teden pred preiskovalno komisijo opisala, kako jo je Brett Kavanaugh v 80. letih poskušal posiliti.

Na zaslišanju je povedala, da se čisto vseh podrobnosti spolnega napada ne spomni, je pa prepričana, da jo je napadel Kavanaugh. Pritisnil naj bi jo ob tla, zgrabil za vrat in jo poskušal sleči. Mislila sem, da me bo ubil, je pričala dejala Fordova.

Brett Kavanaugh je obtožbe ostro zanikal. FOTO: J. Scott Applewhite/Ap
Brett Kavanaugh je obtožbe ostro zanikal. FOTO: J. Scott Applewhite/Ap


Tudi drugi vpleteni v primer so pripomnili, da je bilo Trumpovo obnašanje na zborovanju nedopustno. Michael Bromwich, član odvetniške ekipe Fordove, je obsodil »zlobno, grdo in brezčutno« dejanje.

Na družbenem omrežju twitter je zapisal: »Nič čudnega, da jo je bilo tako strah stopiti pred javnost, pa tudi druge žrtve spolnih napadov. Ona je pojem poguma, on pa strahopetec,« je zapisal, namigujoč na Fordovo in Trumpa.

Ameriški predsednik sicer tudi sam ni imun na obtožbe o spolnem napadu. Najmanj 20 žensk je v preteklosti trdilo, da jih je nadlegoval, a je uspel vse obtožbe za zdaj zavreči. Prejšnji teden je po pričanju Christine Blasey Ford o njej sicer pripomnil: »Fordova se mi zdi zelo kredibilna priča. Mislim, da je bilo njeno pričanje zelo prepričljivo, videti je dobra ženska.«

Komentarji: