Trump se je opravičil Kavanaughu

»V imenu našega naroda se želim opravičiti Brettu in njegovi družini za grozljivo bolečino in trpljenje, ki so ga morali prenašati.«
Fotografija: Donald Trump in Brett Kavanaugh FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump in Brett Kavanaugh FOTO: Jim Watson/AFP

Ameriški predsednik Donald Trump se je opravičil novemu vrhovnemu sodniku Brettu Kavanaughu za po njegovih besedah »kampanjo laži«, ki jo je moral poslušati med zaslišanji, na katerih se je moral soočiti z obtožbami o spolnem nadlegovanju. Obtožbe različnih žensk je vrhovni sodnik zanikal.

Kavanaugh je poudaril, da ni zagrenjen zaradi tesne potrditve v senatu, kjer je dobil 50 glasov za, 48 jih je bilo proti. Rezultat jasno odraža strankarsko glasovanje, ki pa je Trumpu prineslo veliko zmago, saj je jeziček na tehtnici na najvišjem sodišču v državi za več prihodnjih let znova na strani konservativcev.

Takole je Trump bral opravičilo. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Takole je Trump bral opravičilo. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Na slovesnosti ob prisegi v Beli hiši je Trump izjavil: »V imenu našega naroda se želim opravičiti Brettu in njegovi družini za grozljivo bolečino in trpljenje, ki so ju morali prenašati.« Nato je začel opisovati »kampanjo političnega in osebnega uničevanja, ki je temeljila na lažeh in zavajanju,« a se je izkazal za nedolžnega. Dodal je, da je to dokazala zgodovinsko najbolj temeljita preiskava doslej. Preiskava FBI je trajala le tri dni in agenti pri tem niso smeli zaslišati vseh prič, kakor tudi ne Kavanaugha in njegove tožnice, profesorice psihologije Christine Blasey Ford.

53-letni sodnik je v Beli hiši dejal, da dogajanje ne bo vplivalo na njegovo delo, čeprav je bil celoten postopek zanj čustven. »Postopek je končan. Zdaj sem osredotočen, da bom tako pravičen, kolikor sem lahko,« je dodal. Spomnil je, da vseskozi podpira ženske in da bo njegova ekipa sestavljena iz samih žensk, pri čemer seveda ni niti črhnil o obtožbah spolnega nadlegovanja.

​Trumpu se je Fordova sicer sprva zdela kredibilna, nato pa jo je začel napadati, saj je skupaj z republikanskim vodstvom kongresa ugotovil, da jim lahko delitve okrog Kavanaugha ohranijo senatno večino po volitvah 6. novembra.​


​Melanie Trump ni bilo na slovesnosti


Slovesna prisega je potekala med drugim pred vsemi vrhovnimi sodniki ZDA, opazna pa je bila odsotnost prve dame ZDA Melanie Trump, ki se je prek tiskovne predstavnice izgovorila na »že dolgo prej dogovorjene neizogibne obveznosti«, o katerih pa podrobnosti niso znane. Prva dama se je vrnila s samostojne afriške turneje, na zadnji postaji v Egiptu pa je v soboto menila, da je Kavanaugh visoko usposobljen za vrhovno sodišče.

Na vprašanje, ali verjame Christine Blasey Ford, ki je Kavanaugha obtožila spolnega napada pred 36 leti, pa je prva dama ZDA povedala, da je treba pomagati vsem žrtvam, ne glede na to, kakšno zlorabo so doživeli. »Sem proti vsem oblikam zlorab ali nasilja,« je dejala.

Preberite še:

Komentarji: