Trump ukazal napade na Iran, a se je nato premislil?

New York Times poroča, da se je ameriška vojska po odobritvi predsednika Trumpa že pripravljala na napade na Iran.
Fotografija: Donald Trump FOTO: Jonathan Ernst Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump FOTO: Jonathan Ernst Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju New York Timesa odobril napade na Iran zaradi sestrelitve ameriškega drona, a je ukaz na hitro preklical v četrtkovi noči. Ameriški časnik piše, da so še ob 19. uri vojaški in diplomatski predstavniki pričakovali napad, po intenzivnih pogovorih v Beli hiši med najvišjimi Trumpovimi predstavniki za nacionalno varnost. Dobro obveščeni viri so povedali, da je predsednik sprva avtoriziral napade na nekaj iranskih ciljev, kot so radarski in drugi vojaški sistemi.

Med pripravami pa so ukaz odpravili. Nek uradnik je za New York Times povedal, da so bila letala v zraku in ladje na položajih, a so akcijo zaustavili.

Ni jasno, ali se je Trump preprosto premislil, ali pa gre za strateško odločitev. Prav tako se ne ve, ali bodo morda z vojaško akcijo nadaljevali ali je bila dokončno preklicana, še pišejo. Bela hiša in Pentagon pridobljenih podatkov nista komentirala.

Pred tem je sicer včeraj Trump komentiral, da verjetno pri sestrelitvi ni šlo za namerno dejanje, ampak napako »generala ali nekoga drugega«. Je pa poudaril, da je bil dron nad mednarodnimi vodami, a na novinarski konferenci po srečanju s kanadskim premierjem Trump ni hotel govoriti, kakšne so naslednje poteze. Dejal je le: »Bomo videli, kaj se bo zgodilo.«

Preberite še:

Komentarji: