Trump umika podpis ZDA iz mednarodne pogodbe o orožju

»Večjega zagovornika pravice do orožja od mene ni,« je dejal v Indianapolisu volivcem, ki jih bo nujno potreboval za morebitno novo zmago na volitvah 2020.
Fotografija: Trump je ob najavi svojega dejanja na nacionalni konvenciji NRA požel velik aplavz. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Trump je ob najavi svojega dejanja na nacionalni konvenciji NRA požel velik aplavz. FOTO: Lucas Jackson/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je razveselil člane največjega ameriškega orožarskega lobija NRA z napovedjo umika podpisa ZDA iz mednarodne pogodbe o prodaji orožja. Pogodbo je leta 2013 podpisal predsednik Barack Obama, senat pa je ni nikoli ratificiral.

Trump meni, da je pogodba hudo zgrešena in je dejal, da ne bo nikoli dovolil, da bi tuji birokrati teptali pravico Američanov do orožja. Omenjena pogodba ureja mednarodno trgovino z orožjem od letalonosilk do pištol, pri pogajanjih pa je sodelovala vlada republikanca Georgea Busha mlajšega, ki je bila podobno kot Trumpova vlada v žepu NRA in jo je v skladu z zahtevami lobija tako ali tako razvodenela.

NRA je igrala pomembno vlogo pri Trumpovi zmagi na volitvah leta 2016. FOTO: Leah Millis/Reuters
NRA je igrala pomembno vlogo pri Trumpovi zmagi na volitvah leta 2016. FOTO: Leah Millis/Reuters


Pogodba skuša preprečiti nezakonite transferje orožja, še posebej tam, kjer so bile okrog tega sprejete sankcije Varnostnega sveta ZN. Pogodbo je ratificiralo okrog 100 držav, med njimi večina evropskih zaveznic ZDA, ki so se sedaj s Trumpovo napovedjo umika podpisa še bolj pridružile skupini držav, kot so Rusija, Severna Koreja in Sirija.

Trump je ob najavi svojega dejanja na nacionalni konvenciji NRA požel velik aplavz in pri tem izrazil presenečeno navdušenje, češ da ni vedel, da so pri NRA sploh vedeli za to pogodbo.

NRA je igrala pomembno vlogo pri Trumpovi zmagi na volitvah leta 2016 in v času njegove vladavine Američani ne morejo pričakovati smiselnih ukrepov proti orožarski epidemiji, ki se z vsakim množičnim pokolom le bolj krepi. »Večjega zagovornika pravice do orožja od mene ni,« je dejal v Indianapolisu volivcem, ki jih bo nujno potreboval za morebitno novo zmago na volitvah 2020.

Trump ob umiku podpisa ZDA z mednarodne pogodbe o prodaji orožja. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Trump ob umiku podpisa ZDA z mednarodne pogodbe o prodaji orožja. FOTO: Lucas Jackson/Reuters

Komentarji: