Trump vidi svetlobo na koncu predora

Znamenja izboljšanja v Italiji in Španiji dajejo upanje tudi ZDA. 

Objavljeno
06. april 2020 03.59
Posodobljeno
06. april 2020 09.55
Predsednik Trump in njegov krizni štab na nedeljski tiskovni konferenci. FOTO: Eric Baradat/AFP
New York – Ameriški predsednik Donald Trump je še v soboto opozarjal pred velikim porastom smrti zaradi novega koronavirusa v ZDA, na tiskovni konferenci v nedeljo pa je že govoril o svetlobi na koncu predora, čeprav vrhunca bolezni še niso dosegli. »Nikoli ne bomo mogli biti zadovoljni, ko umira toliko ljudi, a bomo ponosni na naša prizadevanja za zmanjšanje njihovega števila na absolutni minimum.«

Ameriški generalni kirurg Jerome Adams je konec tedna epidemijo novega koronavirusa primerjal s Pearl Harborjem z začetka druge svetovne vojne, saj je primerov že več kot 336.000 in smrti več kot 9600, njihovo število pa še vedno hitro narašča. Kljub temu je o drobnem žarku upanja na izboljšanje govoril tudi podpredsednik Mike Pence – ugledali so ga zaradi začetka stabilizacije primerov bolezni in, kar je še pomembneje, smrti. Poudaril je, da je tako le zaradi prizadevanja vseh Američanov za upočasnitev širjenja covida-19.

S tem je soglašala koordinatorica vlade za boj proti nalezljivim boleznim Deborah Birx, ki je precej optimistična tudi zaradi znamenj, da sta Italija in Španija z zelo podobnimi izkušnjami že prestali najhujše. Trump je tudi tokrat pozival k preizkusu zdravila proti malariji z učinkovino hidroksiklorokin in antibiotika, pa čeprav so ga novinarji spraševali, ali se ne igra zdravnika.

image
Zdravilo proti malariji pomaga tudi proti avtoimuni bolezni lupus. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters


Ameriški znanstveniki omenjajo tudi vrsto drugih potencialno perspektivnih zdravil, kot so remdesivir kalifornijske družbe Gilead Sciences ter tista na osnovi protiteles podjetij Regeneron iz New Yorka ali Vir Biotechnology in Amgen iz Kalifornije. Hkrati med številnimi podjetji poteka tekma za razvoj cepiva z Moderno iz Massachusettsa na čelu, ki je sicer dolgotrajnejša.

Še žalostna novica iz živalskega sveta: morilski novi koronavirus New York prizadeva bolj kot katero koli drugo ameriško mesto, zdaj pa so v živalskem vrtu v Bronxu bolezen odkrili še pri tigrici.