Trump vztraja pri novih carinah proti Kitajski

S tem bi uvedel višje carine na praktično ves uvoz iz Kitajske, ki tega seveda ne bo mirno opazovala.

Objavljeno
07. september 2018 21.23
Posodobljeno
07. september 2018 21.42
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AP
STA
STA
Ameriški predsednik Donald Trump je pred potjo na enega svojih zborovanj s podporniki v Severni Dakoti dejal, da bo, če se mu tako zahoče, uvedel še več carin proti Kitajski. Med drugim je od pravosodnega ministra ZDA zahteval, naj ugotovi, kdo je pisec anonimnega članka za New York Times.

ZDA so že uvedle carine na kitajski uvoz v vrednosti 50 milijard dolarjev, Kitajska je vrnila z enako mero, Trump pa načrtuje še 200 milijard carin in sedaj je k temu dodal še carine za 267 milijard kitajskega uvoza, ki jih lahko uvede na hitro, če se bo tako odločil. S tem bi uvedel višje carine na praktično ves uvoz iz Kitajske, ki tega seveda ne bo mirno opazovala.

Trump je zatrdil, da dogovarjanja s Kanado o trgovinskem sporazumu dobro potekajo, z Mehiko naj bi bila zadeva že pod kapo, sicer pa naj bi videli, kaj se bo zgodilo. Ob tem je ponovil, da je bil sporazum Nafta s Kanado in Mehiko slab dogovor za ZDA.
V pogovoru z novinarji se je dotaknil številnih vročih tem in med drugim je dejal, da naj pravosodni minister Jeff Sessions s preiskavo ugotovi, kdo je napisal odmevni anonimni članek za New York Times, ki govori o odporniškem gibanju znotraj Trumpove vlade za brzdanje največjih predsednikovih neumnosti.

Za Trumpa je sramota, da je New York Times to objavil, čeprav ga kritike ne motijo, saj se bori proti njim. Sessions naj bi moral uvesti preiskavo, ker gre za zadeve nacionalne varnosti in razmišlja tudi o ukrepih proti časopisu.

Ponovno je omenil novo knjigo Boba Woodwarda »Strah«, kjer so navedene izjave visokih članov vlade, ki govorijo podobno kot anonimni članek. Za Trumpa je Woodwardova knjiga popolna prevara, čeprav sporoča to, kar je bilo napisano, objavljeno, omenjeno in znano že od januarja 2017.

Ponovno je menil, da bi morali zaostriti zakonodajo proti obrekovanju in zagotovil, da nikakor ne govori tako kot o njem piše Woodward, ker je pameten in inteligenten, kar dokazujejo njegovi nastopi pred množicami.Glede morebitnega zaslišanja pred preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja glede ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 je Trump nizal zanikanja, da bi se sam kdajkoli srečal z Rusi, da bi kadarkoli oviral preiskavo, da bi njegova kampanja kadarkoli sodelovala z Rusi, čeprav se je danes obetala kazen enemu od članov kampanje zaradi laganja in sodelovanja z Rusi.

Trump je enostavno dejal, da nekdanjega svetovalca za zunanjo politiko Georga Papadopoulosa enostavno skorajda ne pozna. Ponovil je, da je zanj preiskava popoln lov na čarovnice, ki ogroža ZDA. Tako kot demokrati, Hillary Clinton in vsak, ki se ne strinja z njim, ki je menda naredil več za državo kot katerikoli predsednik pred njim. Zaradi tega se republikancem baje obeta dober rezultat na kongresnih volitvah v novembru.