Trump je izbral konservativnega sodnika

Ameriški predsednik je za novega člana vrhovnega sodišča predlagal Bretta Kavanaugha.
Fotografija: Kavanaugh je pred 20 leti preganjal Clintona, a zdaj je prepričan, da bi moral biti predsednik ZDA bolj zaščiten pred pregonom. FOTO: Evan Vucci/AP
Odpri galerijo
Kavanaugh je pred 20 leti preganjal Clintona, a zdaj je prepričan, da bi moral biti predsednik ZDA bolj zaščiten pred pregonom. FOTO: Evan Vucci/AP

Donald Trump je Američanom svojo izbiro za novega vrhovnega sodnika objavil v najbolj gledanem večernem televizijskem terminu. Odločitev si zasluži tolikšno pozornost, saj je Brett Kavanaugh, konservativni sodnik na prizivnem sodišču v Washingtonu, star 53 let in dobrega zdravja, kar pomeni, da bi po potrditvi lahko še desetletja oblikoval sodno prakso ZDA.

Po nekoliko presenetljivi upokojitvi vrhovnega sodnika Anthonyja Kennedyja se je začelo divje ugibanje, koga bo ameriški predsednik izbral za njegovega naslednika, Kavanaugh je ves čas sodil v ožji izbor. »V pravnih krogih velja za sodnika sodnikov, pravega miselnega vodjo med kolegi,« je dejal Trump ob objavi njegovega imena. Po njegovih besedah je odličen pravnik, »z jasnim in učinkovitim slogom pisanja sodb, na splošno pa velja za enega najboljših in najostrejših pravnih umov našega časa«. Ob tem je spomnil na svojo prvo izbiro, sodnika Neila Gorsucha, ki je vrhovni sodnik postal lani spomladi, saj je Kavanaugh tako kot Gorsuch na začetku pravne kariere deloval kot pomočnik sodnika Kennedyja.

Od diplome na pravni fakulteti univerze Yale je prišel do prizivnega sodišča v prestolnici, ki velja za drugo najvplivnejšo v ZDA. Tja ga je imenoval predsednik George Bush mlajši, potem ko je nekaj časa delal za Belo hišo. Dobro ime si je na desnici ustvaril tudi s sodelovanjem v ekipi posebnega preiskovalca Kennetha Starra, ki je preiskoval predsednika Billa Clintona in je izbrskal afero s pripravnico Monico Lewinsky. Kljub temu je v najbolj nazadnjaških krogih zaradi odraščanja in življenja v Washingtonu vzbujal nekaj dvoma, da ni dovolj konservativen. Strahovi na drugi strani so povsem nasprotni, demokrati so se zakleli, da bodo na vsak način poskušali preprečiti njegovo potrditev, čeprav imajo za to zelo malo možnosti. Po njihovem mnenju bodo s prihodom Kavanaugha ogrožene pravica do splava in pravice istospolnih parov, sodišče pa bo še desetletja globoko konservativno.



Čeprav so imeli konservativni sodniki tudi zdaj s petimi glasovi večino, pa se je sodnik Kennedy včasih pridružil liberalni četverici, posebno v nekaterih odmevnih primerih, kot je bila pravica do istospolnih porok ali pa obramba posebnega obravnavanja manjšin. Kritiki Trumpove izbire so hkrati opozorili na Kavanaughovo stališče, da bi moral biti predsednik zaščiten pred civilnimi tožbami in kazenskimi preiskavami. Kar morda pomeni, da si sedanji predsednik, ki se otepa številnih tožb in s preiskavo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, vnaprej kupuje odpustke vrhovnega sodišča.

Komentarji: