Trump za večno prijateljstvo med ZDA in Združenim kraljestvom

Različni poudarki kraljice Elizabete II. in premierke Therese May.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump in britanska kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump in britanska kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters

New York – Ameriški predsednik Donald Trump je v Buckinghamski palači nazdravil »večnemu prijateljstvu« med Američani in Britanci, Evropsko unijo pa je v enem od svojih tvitov, čeprav brez omembe organizacije evropskega združevanja, primerjal z verigami za Združeno kraljestvo. Obisk ne služi le povečanju mednarodnega ugleda republikanskega voditelja, ampak tudi širjenju nacionalističnih idej v Evropi.



Obsežen trgovinski dogovor bo možen, ko se bo Združeno kraljestvo rešilo verig, pogovarjati pa smo se že začeli, je Trump tvital iz Londona med navduševanjem, kako fantastična je njegova gostiteljica kraljica Elizabeta II. in vsa kraljevska družina. Šestnajst njenih članov se je udeležilo državniškega banketa v Buckinghamski palači, nekateri med njimi po domnevah poznavalcev zato, da bi pomagali preprečiti morebitne izpade. A je tudi ameriški predsednik s seboj pripeljal pravi dvor, poleg prve dame Melanie še svoje odrasle otroke in številne sodelavce.

Ameriški predsednik Donald Trump in britanska kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump in britanska kraljica Elizabeta II. FOTO: Reuters


Zdravljice na račun ameriško-britanskega prijateljstva je lahko razumeti, saj se je Trump v Evropo odpravil tudi na praznovanje 75. obletnice izkrcanja zavezniških sil v Normandiji, a je njegova pristranskost do domovine svoje škotske matere in njenih britansko nacionalističnih voditeljev vendarle nenavadna. Celo Elizabeta II., ki je med drugo svetovno vojno delala kot mehaničarka in voznica vojaškega tovornjaka, je na banketu govorila o mednarodnih organizacijah, ki so bile ustvarjene za ohranitev težko priborjenega miru. Premierka Theresa May pa naj bi mu danes podarila politično še bolj zgovorno darilo. Čeprav s svojega položaja odhaja zaradi nezmožnosti dogovora z EU o brexitu, bo ameriškemu predsedniku podarila kopijo atlantske listine iz leta 1941, ki je omogočila ustanovitev velikega dela mednarodne povojne ureditve.

Donald Trump, kraljica Elizabeta II, Melania Trump, princ Charles in Camilla. FOTO: Reuters
Donald Trump, kraljica Elizabeta II, Melania Trump, princ Charles in Camilla. FOTO: Reuters


Voditelja Združenega kraljestva in ZDA Winston Churchill in Franklin D. Roosevelt v njej izrecno omenjata prizadevanje za liberalizacijo trgovine. Se bo vroči zagovornik trgovinskih vojn Trump maščeval s srečanjem z Borisom Johnsonom, o katerem je že izjavljal, da bi bil dober premier? V Londonu ne izključujejo niti Trumpovega srečanja z enim od očetov brexita Nigelom Farageem. Z atlantsko listino pa ameriški predsednik dobiva kopijo pomembnega zgodovinskega dokumenta, zato pa drugačne vroče razprave sproža čajni servis, darilo za prvo damo, saj v nekaterih medijih govorijo o seksizmu.

Melania pa najbrž ne bo imela nič proti sprejemu za otroke skupaj s premierkinim soprogom Philipom Mayem. To bo morda celo prijetneje od prepirov o kitajskem podjetju Huawei in drugih spornih vprašanjih za Trumpovo Belo hišo, ki po prepričanju poznavalcev čakajo pogovore med voditeljema vlad. Republikanski prvak se je s svojimi tviti spravil tudi na londonskega župana Sadiqa Khana, potem ko ga je ta obtožil fašistične retorike, in omenil možnost končanja obveščevalnega sodelovanja z Londonom, če bi vlado prevzel laburistični prvak Jeremy Corbyn. Ta se sploh ni udeležil banketa, ampak bo raje nastopil na demonstracijah proti ameriškemu predsedniku, ki jih v britanski prestolnici in nekaterih drugih mestih pričakujejo tudi danes.

Komentarji: