Trump zaradi zidu grozi z izrednimi razmerami

Del ameriškega javnega sektorja ostaja ohromljen, Trump in demokrati namreč niso nič bližje dogovoru. Glavna točka spora je zid. 
Fotografija: Donald Trump se ne želi odpovedati zidu. FOTO: Jim Young/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump se ne želi odpovedati zidu. FOTO: Jim Young/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump ne želi sprejeti kompromisa okoli svoje zahteve, da na meji z Mehiko zraste zid, zaradi katere je del ameriškega javnega sektorja povsem ohromljen. Znova je zagrozil, da bo razglasil izredne razmere zaradi migrantskega vala, s čimer bi si morda lahko zagotovil sredstva.

»Morda bom razglasil izredne razmere, odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh,« je dejal Trump novinarjem ob odhodu na Camp David, kjer bo s svetovalci razpravljal o svojem programu. Ohromitev dela javnih agencij se vleče že več kot dva tedna, s to potezo pa želi Trump obiti kongres, v katerem mu demokrati ne odobrijo 5,6 milijarde dolarjev za gradnjo zidu. Nova predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je zid označila za »nemoralnost« in je odrekla financiranje Trumpovi zavezi iz kampanje. Pred izvolitvijo je sicer zatrjeval, da bo zid plačala Mehika.

Bela hiša zdaj meni, da bi si v izrednih razmerah lahko zagotovila financiranje iz drugih postavk, brez da bi za to rabila blagoslov kongresa.

Zaradi spora je brez denarja polovica vladnih ministrstev, po ZDA rastejo gore smeti, okrog 800.000 javnih uslužbencev pa ostaja brez plače. Novi Trumpov vodja osebja Mick Mulvaney je nedavno izjavil, da se bo vladna ohromitev vlekla še dolgo.

Trump pa je poudaril, da bi se lahko vse končalo »jutri, lahko pa bo trajalo še dolgo. Vse je odvisno od demokratov«. »Moramo zgraditi zid. Gre za varnost naše države. Izbire ni. To je zelo pomembna bitka, ki jo moram dobiti,« je izjavil.

Ameriški zakoni predsedniku dovoljujejo, da v izrednih razmerah zgradi pomembne vojaške objekte, v tem primeru denar pricurlja iz obrabnega proračuna, kar bi seveda v tem primeru demokrati zagotovo izpodbijali. Trump zdaj tudi ponavlja, da ne bo šlo za betonski zid, ampak jekleno konstrukcijo, s čimer upa, da ga demokrati sploh ne bodo videli kot zid. Ideje seveda demokrati niso kupili.

Preberite še:

Komentarji: