Trump znova napadel svojega pravosodnega ministra

Ameriški predsednik že nekaj časa zliva gnev na pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AFP

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prek twitterja znova napadel svojega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, češ da ne ve, kaj se dogaja v njegovem ministrstvu.

»Jeff Sessions je rekel, da ne bo dopustil vpliva politike. To je rekel, ker ne razume, kaj se dogaja pod njegovim poveljstvom,« je tvitnil Trump.

Ameriški predsednik že nekaj časa zliva gnev na pravosodnega ministra Sessionsa. Ta se je v četrtek prvič doslej odzval in dejal, da ne bo popustil pred političnimi pritiski.



Pravosodni minister, ki je v ZDA tudi glavni tožilec, nadzoruje zvezni preiskovalni urad FBI in posredno tudi preiskavo, ki jo glede ruskega vpletanja v volitve v ZDA leta 2016 na strani Trumpa vodi posebni tožilec Robert Mueller. A Sessions se je iz preiskave izločil, zaradi česar je deležen Trumpovih kritik.

Ameriški predsednik je v torek doživel hud udarec. Nekdanji šef njegove predsedniške kampanje Paul Manafort je bil namreč na sodišču v Alexandrii spoznan za krivega v osmih točkah obtožnice zaradi davčnih utaj in bančnih poneverb, na sodišču v New Yorku pa je nekdanji Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen priznal krivdo glede obtožb o kršitvah financiranja predsednikove kampanje. Oba nekdanja Trumpova sodelavca čaka zaporna kazen.

Nekdanji Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen FOTO: Reuters
Nekdanji Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen FOTO: Reuters


Trump sicer vztraja, da ni kršil pravil kampanje, a se njegov položaj vse bolj zapleta in morda se mu, še zlasti, če bodo na novembrskih kongresnih volitvah slavili demokrati, obeta celo postopek za odstavitev.

Ameriški predsednik je že v začetku avgusta od Sessionsa zahteval, naj lov na čarovnice, kot Trump imenuje preiskavo o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve, konča.

Sessions se je iz preiskave izločil, ker je imel pred volitvami 2016 kot svetovalec Trumpove kampanje tudi sam stike z Rusi, ki jih je na senatnem zaslišanju pred potrditvijo na položaj uvodoma zatajil. Potem ko je Trump maja lani odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, je namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein za preiskavo vmešavanja v volitve imenoval posebnega tožilca Muellerja z veliko večjimi pooblastili, kot jih je imel Comey.

Preberite še:

Komentarji: