Trump obiskal kraljico, pred tem ostro nad londonskega župana

Ameriški predsedniški par so v Buckinghamski palači sprejeli kraljica Elizabeta II. ter princ Charles in njegova žena Camilla.

Objavljeno
03. junij 2019 11.31
Posodobljeno
03. junij 2019 22.08
Ameriški predsedniški par je v Buckinghamski palači sprejela kraljica Elizabeta II. FOTO: Toby Melville/AFP
STA
STA
Britanska kraljica Elizabeta II. je v Buckinghamski palači sprejela ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovo soprogo Melanio, ki sta začela tridnevni obisk v Veliki Britaniji.

Pred palačo sta bila ob sprejemu gostov tudi princ Charles in njegova soproga Camilla. Britanski prestolonaslednik in Trump sta pregledala častno stražo in poklepetala z nekaterimi vojaki. Nato sta se Trump in ameriška prva dama udeležila kosila s kraljico v palači. Tam jima je gostiteljica razkazala še kraljevo zbirko, vključno z artefakti, povezanimi z ZDA, poroča britanski BBC.

Kraljica je ob sprejemu Trumpu podarila knjigo Winston Churchilla o drugi svetovni vojni iz leta 1959 in tridelni set pisal. Melania je medtem prejela srebrno škatlico z ročno izdelanimi okraski.

image
Princ Charles in Trump sta pregledala častno stražo. FOTO: Victoria Jones/AFP


Kasneje si je ameriški prvi par ogledal še westminstrsko opatijo, kjer sta položila venec neznanemu vojaku. Nato sta ju princ Charles in Camilla sprejela na čajanki v svoji rezidenci.

Ob prihodu je Trump na twitterju napadel londonskega župana Sadiqa Khana, s katerim sta se v preteklosti že zapletla v besedno vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
Kasneje si je ameriški prvi par ogledal še westminstrsko opatijo, kjer sta položila venec neznanemu vojaku. Nato sta ju princ Charles in Camilla sprejela na čajanki v svoji rezidenci. FOTO: Victoria Jones/AFP


Ob prihodu na Otok je Trump objavil tvit, v katerem je londonskega župana označil za zgubo. Prvega muslimanskega župana Londona je tudi obtožil, da je »nespametno zloben« do predsednika ZDA, ki je po Trumpovih navedbah »daleč najpomembnejši zaveznik Združenega kraljestva«. Khan bi se moral po Trumpovih navedbah osredotočiti na kriminal v Londonu in ne na predsednika ZDA, poroča nemška tiskovna agencija DPA.Khan je namreč javno kritiziral priprave na obisk Trumpa, v okviru katerega bo gost na zasebnem kosilu in državniškem banketu, ki ga bo gostila britanska kraljica Elizabeta II.

image
Ob prihodu na Otok je Trump objavil tvit, v katerem je londonskega župana označil za zgubo. FOTO: Reuters


Trump in Khan sta se že v preteklosti zapletla v besedno vojno na twitterju. Poleg tega je londonski župan v nedeljo napisal časopisni prispevek, v katerem je predsednika ZDA primerjal z evropskimi diktatorji v 30. in 40. letih minulega stoletja. Khan je v preteklosti tudi kritiziral Trumpovo »namerno rabo ksenofobije, rasizma in drugačnosti v volilne namene« ter Trumpovo prepoved vstopa v ZDA za državljane več muslimanskih držav.Trump je na Twitterju tudi primerjal Khana z newyorškim županom Billom de Blasiom, s katerim se predsednik ZDA prav tako prereka, in zapisal, da je razlika med njima ta, da je londonskega župana »samo polovica njegove višine«.

Trumpa je ob prihodu na londonsko letališče pričakal britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Ob obisku predsednika ZDA naj bi v Londonu danes in v torek pripravili proteste, med katerimi naj bi tudi napihnili lutko Trumpa kot dojenčka v plenicah ter z jeznim izrazom na obrazu.

V torek bo imel Trump zajtrk z odhajajočo britansko premierko Thereso May, sledili bodo pogovori na Downing Streetu ter kosilo, po katerem bo novinarska konferenca. Trump bo zvečer v rezidenci veleposlanika ZDA v Londonu gostil večerjo, ki se je bosta v imenu kraljeve družine udeležila kraljičin najstarejši sin in njegova soproga.