Trumpov nekdanji odvetnik pripravljen pričati pred preiskovalno komisijo

Michael Cohen obtožuje predsednika, da je vedel za sporne stike z ruskimi vplivneži.
Fotografija: Michael Cohen trdi, da je prisostvoval srečanju, med katerim je bil Trump vnaprej seznanjen o sestanku z rusko odvetnico. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst
Odpri galerijo
Michael Cohen trdi, da je prisostvoval srečanju, med katerim je bil Trump vnaprej seznanjen o sestanku z rusko odvetnico. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst

Nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj bi bil po poročanju CNN pripravljen pričati pred posebno kongresno preiskovalno komisijo, da je bil ta vnaprej seznanjen s sestankom, na katerem so predstavniki ruske delegacije junija 2016 njegovim svetovalcem ponudili pomoč pri predsedniški kampanji v obliki informacij, ki bi utegnile škodovati njegovi tekmici, kandidatki demokratske stranke Hillary Clinton.
 
Michael Cohen trdi, da je prisostvoval srečanju med Trumpom in njegovim sinom, Donaldom mlajšim, med katerim je bil predsedniški kandidat vnaprej obveščen o sestanku, ki je kasneje postal eden od ključnih obremenilnih dokazov o domnevnem vpletanju Rusije v zadnje ameriške predsedniške volitve.  

Trumpov sin Donald mlajši, zet Jared Kushner in vodja kampanje Paul Manafort so se leta 2016 na vrhuncu predsedniške kampanje v prostorih Trumpove stolpnice v New Yorku sestali z Natalijo Veselnitskajo, vplivno rusko odvetnico. Iz sestanka se po trditvah tistih, ki so sodelovali na njem, ni izcimilo nič, toda že samo dejstvo, da so imeli srečanje, je podkrepilo sume o skrivnem sodelovanju med kampanjo in vplivnimi ruskimi posamezniki.

Cohenove obtožbe povečujejo pritisk na ameriškega predsednika. FOTO: AFP/EDUARDO MUNOZ ALVAREZ
Cohenove obtožbe povečujejo pritisk na ameriškega predsednika. FOTO: AFP/EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

 

Naraščanje pritiska


Odvetnikove obtožbe in njegovo morebitno pričanje pred posebno kongresno preiskovalno komisijo, ki jo vodi Robert Müller, bi še dodatno povečali pritisk na ameriškega predsednika, ki je do zdaj vztrajno zatrjeval, da je bil o sestanku obveščen šele leto dni kasneje.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je v intervjuju za CNN zavrnil vse Cohenove obtožbe in vztrajal, da predsednik ni vnaprej vedel za sestanek z rusko odvetnico. »Od Cohena sem pričakoval nekaj takega,« je povedal Giuliani in vztrajal, da odvetnik ni verodostojna priča.  

Cohenove obtožbe so odjeknile le nekaj dni zatem, ko so ameriški mediji razkrili obstoj več let starega posnetka, na katerem Donald Trump in njegov nekdanji odvetnik razpravljata o izplačilu večje količine denarja nekdanji Playboyjevi zajčici, z namenom, da bi preprečila širjenje govoric o Trumpovi domnevni aferi z njo.

Preberite še:

Komentarji: