Trumpov posebni preiskovalec Robert Mueller danes v predstavniškem domu

Ameriški demokrati iščejo pot do razrešitve republikanskega predsednika Donalda Trumpa.
Fotografija: Demokrati upajo, da bo Muellerjev nastop prinesel dokaze za obračun s Trumpom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Demokrati upajo, da bo Muellerjev nastop prinesel dokaze za obračun s Trumpom. FOTO: Reuters

New York – Nasprotniki ameriš­kega predsednika Donalda Trumpa upajo, da bo današnji nastop posebnega preiskovalca Roberta­ Muellerja v odborih predstavniškega doma prinesel otipljive­ dokaze o kršenju zakonov in pot do razrešitve. Pravosodno ministrstvo republikanskega prvaka pa nekdanjega direktorja FBI svari, naj ostane v okvirih marčevskega poročila o ruskem vplivanju na volitve.

Robert Mueller je marca končal dveletno preiskavo z ugotovitvijo, da niso našli dokazov o Trumpovem skrivnem sodelovanju z Rusijo na predsedniških volitvah leta 2016 niti o oviranju preiskave. Na tiskovni konferenci je izjavil, da poročilo na več kot 400 straneh govori samo zase, predsednik pravosodnega odbora predstavniškega doma Jerrold Nadler pa je poudaril, da morajo Američani o rezultatih preiskave slišati neposredno od njega. Trump in njegov pravosodni minister William Barr sta po njegovem mnenju o tem sistematično lagala.
Predsedujoči pravosodnega odbora predstavniškega doma Jerrold Nadler. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Predsedujoči pravosodnega odbora predstavniškega doma Jerrold Nadler. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Nobenega tajnega sodelovanja, nobenega oviranja preiskave, popolna razbremenitev, nenehno poudarja republikanski prvak, predsednikovi nasprotniki pa so prepričani, da Muellerjevo poročilo dokazuje več kot deset prestopkov, a politika pravosodnega ministrstva, ki je pod Barrovim predhodnikom blagoslovilo preiskavo, prepoveduje obtožnico proti sedanjemu predsedniku. Ker se ni izrekel o njegovi nedolžnosti, bi demokrati radi izvedeli, ali bi posebni preiskovalec obtožil Trumpa kaznivih dejanj, če ta ne bi bil ameriški predsednik.
Tarča demokratskih napadov je republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Tarča demokratskih napadov je republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Za nasprotnike republikanskega prvaka je stvar jasna: preiskava je vodila k obtožnicam proti 34 posameznikom in več nekdanjih predsednikovih sodelavcev se je znašlo v zaporu, izdali so na stotine nalogov za preiskavo in na tisoče sodnih pozivov, riba pa po njihovem mnenju smrdi pri glavi. V petih urah Muellerjevega pričanja hočejo to slišati tudi od posebnega preiskovalca.
 

​Sumljiv obveščevalni nadzor?


Pravosodno ministrstvo je znova opozorilo Muellerja, naj ostane v mejah javno objavljenega poročila, demokrati pa bi radi tudi to obrnili sebi v prid. »Vprašali bomo specifična vprašanja, kot je denimo: poglejte si drugi odstavek na strani 344, ­preberite ga in povejte, ali opisuje oviranje preiskave,« je Nad­ler ­povedal za Fox News.

Desno usmerjena ­televizijska postaja je doslej navajala tudi nasprotne trditve, da je veliko bolj sumljiv obveščevalni nadzor FBI in Cie nad člani ­republikanske predsedniške ­kampanje v času demokratskega predsednika Baracka Obame. To naj bi se dogajalo na podlagi nepreverjenega dosjeja britanskega obveščevalca ­Christopherja ­Steela o domnevnem Trumpovem obnašanju v Moskvi, ki ga je na koncu financirala kampanja Trumpove demokratske nasprotnice Hillary Clinton.
Posebni preiskovalec Robert Mueller. FOTO: Jim Bourg/Reuters
Posebni preiskovalec Robert Mueller. FOTO: Jim Bourg/Reuters


Pravosodno ministrstvo je začelo posebno preiskavo o morebitnih zlorabah obveščevalnih služb, Trump pa pogosto tvita o »ljubimcih FBI Petru Strzoku in Lisi Page«, ki sta v elektronskem dopisovanju udrihala po njem in navijala za Hillary, oba sta bila vsaj na začetku v Muellerjevi ekipi. Demokrati so odgovorili, da se vse skupaj ni začelo s Steelovim dosjejem, ampak z informacijo avstralskega veleposlanika v Londonu o pogovorih s sodelavcem Trumpove kampanje Georgeem Papadopoulosom. Ta je še pred Wikileaksovo objavo elektronskega dopisovanja vodje kampanje kandidatke demokratske stranke Hillary Clinton govoril o ruskih informacijah, pridobljenih iz ukradene elektronske pošte.

Preberite še:

Komentarji: