Trumpov sin od ruske odvetnice želel umazane informacije o Clintonovi

Trump je s tvitom spremenil zgodbo, ki jo je o srečanju Donalda mlajšega z rusko odvetnico Natašo Veselnicko doslej vzdrževal njegov tabor.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Leah Millis/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je priznal, da se je njegov sin Donald mlajši junija 2016 pred predsedniškimi volitvami sestal z rusko odvetnico, da bi dobil morebitne sporne informacije o demokratski nasprotnici Hillary Clinton. A, kot je zatrdil, naj to ne bi bilo sporno, ampak povsem legalno.

V nedeljo je več ameriških medijev poročalo, da je Trump precej zaskrbljen, ker bi njegov sin lahko bil sredi preiskave o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve v resnih težavah zaradi srečanja z rusko odvetnico Natašo Veselnicko junija 2016. S Kremljem dobro povezana odvetnica naj bi mu predala umazane informacije o Clintonovi.

Predsednik Trump, ki zanika vpletenost v kakršnokoli zaroto z Rusi, je naposled v nedeljo na twitterju doslej najbolj neposredno razkril, zakaj naj bi se njegov sin Donald mlajši sestal z Veselnicko.

»Lažni mediji poročajo popolne izmišljotine, da sem zaskrbljen zaradi srečanja, ki ga je moj čudoviti sin Donald imel v Trumpovem stolpu. To je bilo srečanje, da bi dobil informacije o nasprotnici, popolnoma legalno, kar se vseskozi dogaja v politiki – in ni pripeljalo do ničesar. Nisem vedel za to,« je zapisal v tvitu.

A Trump je s tvitom na prvi pogled podrl zgodbo, ki jo je o srečanju doslej vzdrževal njegov tabor, opozarja britanski BBC.

Donald Trump Jr. s soprogo Vanesso. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Donald Trump Jr. s soprogo Vanesso. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Donald Trump mlajši je namreč ob razkritju zgodbe zatrdil, da se je z rusko odvetnico pogovarjal večinoma o odpravljenem programu, po katerem so Američani lahko posvojili ruske otroke. Kasneje pa je priznal, da je v srečanje privolil, potem ko mu je bilo rečeno, da bo dobil informacije, ki bi lahko škodovale Clintonovi. Objavil je celo zapise dogovarjanja prek elektronske pošte za ta sestanek.

Ameriški mediji so nato poročali, da naj bi prvotno izjavo Donaldu mlajšemu narekoval kar njegov oče. To so v Trumpovem taboru zanikali, a odvetniki so kasneje potrdili, da je bil ameriški predsednik vendarle vpleten v prvo izjavo Donalda mlajšega. Nedeljski tvit, da je bilo srečanje namenjeno pridobivanju informacij o Clintonovi, pa naj bi bil zdaj dokaz, da je bila prvotna izjava Donalda mlajšega načrtno zavajajoča, še opozarja BBC.

V ameriški politiki je sicer povsem običajno, da se iščejo obremenjujoči podatki o političnih nasprotnikih. A ameriška zakonodaja o financiranju predvolilne kampanje po drugi strani prepoveduje, da bi dobivali kakršnekoli koristi od tujih vlad ali tujih državljanov.

Donald Trump mlajši bi glede na navdušen odziv na ponudbo o srečanju lahko kršil tudi zakonodajo glede prepovedi »zarotništva« s tujimi oblastmi. V Trumpovi pravniški ekipi sicer trdijo, da ni prekršil nobenega zakona, še navaja BBC.

Trump tudi sicer vehementno zavrača preiskavo glede ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve, ki naj bi mu pomagala pri izvolitvi. Preiskavo, ki jo vodi posebni preiskovalec , je označil za »največji politični lov na čarovnice v zgodovini«.

 

Preberite še:

Komentarji: