Trumpov svetovalec za nacionalno varnost zbolel za covidom 19

Robert O‘Brien ima po poročilu iz Bele hiše le blažje simptome in dela naprej v osami.

Objavljeno
27. julij 2020 18.16
Posodobljeno
27. julij 2020 18.23
Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien na majski fotografiji. Foto Joshua Roberts Reuters
New York – Svetovalec za nacionalno varnost predsednika Donalda Trumpa je okužen z novim koronavirusom. Robert O'Brien je najvišji politik v ameriški administraciji s covidom 19, po informacijah iz Bele hiše pa ima le blažje simptome ter dela naprej v osami.

Pravijo, da ne predsednik niti njegov podpredsednik Mike Pence nista bila izpostavljena tveganju. Trump je bil z O'Brienom v javnosti zadnjič viden desetega julija v Miamiju, svetovalec pa naj bi se covida nalezel na družinskem srečanju. Doslej najbližje predsedniku so bili s covidom okuženi tiskovna predstavnica podpredsednika Pencea Katie Miller, prijateljica sina Donalda ml. Kimberly Guilfoyle in neimenovani sodelavec osebja Bele hiše. Po predvolilnem zborovanju v oklahomski Tulsi so minuli mesec okužbo odkrili pri več sodelavcih Trumpove predvolilne kampanje.

image
O'Brien desetega julja v Floridi. Foto Saul Loeb Afp


V strahu pred verižno okužbo so se številni predsednikovi sodelavci odločili za preventivno karanteno, med njimi tudi član štaba za spopad z novim koronavirusom dr. Anthony Fauci. O'Brien, ki se je nedavno vrnil z obiska v Združenem kraljestvu, Franciji, Nemčiji in Italiji, je maja kitajsko prikrivanje pandemije primerjal z dogodki po nesreči v jedrski elektrarni Černobil. V ZDA so odkrili že več kot 4,2 milijona okužb, za posledicami covida 19 je umrlo skoraj 147 tisoč ljudi.