Trumpov »umazani goljuf« Roger Stone na svobodi

Republikanski predsednik obtožuje »rusko prevaro« demokratov Baracka Obama in Joeja Bidna.
Fotografija: Roger Stone med novembrskim prihodom na sodišče. Foto Andrew Caballero-reynolds Afp
Odpri galerijo
Roger Stone med novembrskim prihodom na sodišče. Foto Andrew Caballero-reynolds Afp

New York – Le nekaj dni pred odhodom v zapor je republikanski predsednik Donald Trump dolgoletnemu prijatelju Rogerju Stonu odpravil »nepravično« kazen. 67-letni samoimenovani umazani goljuf je bil obsojen v okviru preiskave Roberta Muellerja o sodelovanju republikanske predsedniške kampanje z Rusijo.

Nekdanji direktor zveznega preiskovalnega urada FBI Mueller takšnega sodelovanja ni mogel dokazati, zato pa je vrsto Trumpovih sodelavcev dobil na drugih prestopkih, Stona na laži o stikih s spletnim portalom WikiLeaks, obstrukciji preiskave in grožnji priči. Tožilstvo je za to najprej zahteval devetletno zaporno kazen, po Trumpovem posredovanju pa mu je sodnica dodelila tri leta, a v času novega koronavirusa ni dovolila prestavitve prestajanja kazni. Zato je spet vskočil Trump in njegova predstavnica za tisk Kayleigh McEnany je sinoči lahko razglasila, da je Stone svoboden.

Trumpova predstavnica za tisk Kayleigh McEnany je javnosti sporočila odpust kazni za Rogerja Stona. Foto Kevin Lamarque Reuters
Trumpova predstavnica za tisk Kayleigh McEnany je javnosti sporočila odpust kazni za Rogerja Stona. Foto Kevin Lamarque Reuters


Trump za svoje pravne težave in težave svojih sodelavcev obtožuje »rusko prevaro« v organizaciji prejšnjega demokratskega predsednika Baracka Obama, podpredsednika Joeja Bidna ter tedanjih voditeljev FBI-ja. Vsaj zadnji so res vodili zelo dvomljivo kampanjo proti predsedniškemu kandidatu republikanske stranke in še pred Stonom je prizivno sodišče podprlo zavržbo obtožnice proti nekdanjemu Trumpovemu svetovalcu za nacionalno varnost Michaelu Flynnu. Ta je res lagal o svojih pogovorih z nekdanjim ruskim veleposlanikom v Washingtonu Sergejem Kisljakom, a so pri FBI-ju kmalu sami sklenili, da ni zagrešil zločina. Kljub temu so nadaljevali s preiskavo, ki jo bila na koncu eden od stebrov Muellerjeve.

Maje se tudi drugi steber, za katerega je s svojim dosjejem o domnevnem vulgarnem obnašanju Trumpa v Moskvi poskrbel nekdanji britanski obveščevalec Christopher Steele. Ne le, da je ta dosje plačala Trumpova nasprotnica v predsedniški kampanji Hillary Clinton, ampak je britansko sodišče njegove ugotovitve pravkar razglasilo za zavajajoče. Vse več je celo domnev, da so ruske obveščevalne službe podtaknile ugotovitve, ki jih je za resnične vzel Mueller, nedavno objavljeni dokumenti FBI-ja pa kažejo, da so se agenti zavedali te možnosti. Elektronsko dopisovanje Petra Strzoka in Lise Page je že prej pokazalo odločenost narediti vse za preprečitev Trumpove zmage. Pri FBI-ju so med drugimi nadzorovali tudi Trumpovega sodelavca Carterja Pagea, ki ni sodeloval z Rusi, ampak z ameriško obveščevalno službo Cia.

Komentarji: