Trumpova nova pomoč Američanom v krizi zaradi pandemije

Zaradi nesoglasja kongresnih demokratov in republikancev je predsednik ukrepal z izvršilnimi ukazi.
Fotografija: Donald Trump razkazuje svoj podpis pod izvršilnim zakonom. Foto Joshua Roberts Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump razkazuje svoj podpis pod izvršilnim zakonom. Foto Joshua Roberts Reuters

New York – Pogajanja med kongresnimi republikanci in demokrati o novi pomoči Američanom zaradi covida-19 so zastala in ameriški predsednik Donald Trump se je odločil ukrepati sam. Z izvršilnim ukazom je podaljšal zvezno nadomestilo za brezposelnost, znižal davke na plače, prepovedal izgone iz stanovanj za tiste, ki ne morejo plačevati najemnin, ter do konca leta podaljšal amnestijo na plačevanje študentskih šolnin.



Na svojem igrišču za golf v Bedminstru, New Jersey, je republikanski predsednik ZDA demokrate obtožil, da jih najbolj zanima pomoč zveznim državam, ki jih slabo vodijo, številni programi, ki jih zahtevajo, naj ne bi imeli nič skupnega z novim koronavirusom. S 400 dolarji zveznih nadomestil na teden namesto 600 v mesecih po izbruhu pandemije bi Trump rad vrnil spodbude za vračanje na delo. Več kot dve tretjini Američanov sta doslej z zveznimi in državnimi nadomestili za brezposelnih dobiti več kot pa od dela.

Newyorški Manhattan in številne druge predele ZDA zaznamujejo zaprte trgovine in lokali. Foto Carlo Allegri Reuters
Newyorški Manhattan in številne druge predele ZDA zaznamujejo zaprte trgovine in lokali. Foto Carlo Allegri Reuters


Veliki ameriški politični stranki sta v jeku zdravstvene krize stoletja soglašali o zgodovinski pomoči za brezposelne, gospodarstvo družine in druge, demokrati pa so v predstavniškem domu kongresa, v katerem imajo večino, sredi maja sprejeli še tako imenovani zakon za heroje. Ta bi  poskrbel bi za veliko finančno injekcijo zveznim državam in lokalnim vladam, do šest tisoč dolarjev dodatnih sredstev za družine, tudi za nezakonite priseljeniške, dvesto milijard dolarjev za zdravstvene in druge nujne delavce v krizi, pa tudi odpuščanje študentskih dolgov, pomoč pri nakupih in najemanju stanovanj in še marsikaj, a bi bil s tremi bilijoni dolarjev zelo blizu vsej enoletni davčni beri države.

Zakon je podprl le en republikanski predstavnik, tudi štirinajst demokratov je glasovalo proti v strahu pred neznanskim razmetavanjem denarja. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je nasprotno trdila, da Američani zelo trpijo zaradi posledic zdravstvene krize in bi bili neodgovorni, če ne bi ukrepali.

V predvolilnem letu je seveda največje vprašanje, koga bodo volivci prepoznali za svojega rešitelja. Eno največjih jabolk spora je bila višina nadomestil za brezposelne, saj so demokrat vztrajali pri dosedanjih 600 dolarjih, s še eno enkratno pomočjo za državljane pa soglaša tudi Trump. Ta je svojo zadnjo akcijo imenoval »pomoč pred kitajskim virusom« ter tako že z naslovom potrjuje resna trenja med ZDA in Kitajsko.

Komentarji: