Trumpova razrešitev se seli v ameriške domove

Televizijski prenosi izpraševanja prič: Republikanci še stojijo ob strani svojemu predsedniku
Fotografija: Politična usoda Donalda Trumpa bo odvisna predvsem od kongresnih republikancev. Foto Reuters
Odpri galerijo
Politična usoda Donalda Trumpa bo odvisna predvsem od kongresnih republikancev. Foto Reuters

New York – Z današnjim javnim zaslišan­jem ameriških visokih diplomatov o politiki sedanje Bele hiše do Ukrajine se demokratsko razreševanje republikanskega predsednika dviga na višjo raven. Preiskava bo morala prepričati tudi dovolj republikanskih senatorjev, ki za zdaj enotno stojijo ob strani Donaldu Trumpu.

Na dnevnem redu odbora predstavniškega doma za obveščevalne zadeve sta danes javni pričanji odpravnika poslov veleposlanika v Ukrajini Williama Taylorja ter za Ukrajino odgovornega visokega uradnika State Departmenta Georgea Kenta, v petek bo stopila pred kamere prejšnja veleposlanica v Kijevu Marie Yovanovitch. Vsi trije so za zaprtimi vrati že pričali o globoki zaskrbljenosti zaradi Trumpovih neuradnih diplomatskih kanalov do Ukrajine ter zadrževanja vojaške pomoči tej državi. Veleposlanik Taylor je domneval, da je to spodkopalo odnose s strateško partnerico ZDA, ki je pomembna za ameriško varnost in varnost Evrope.

Odpravnik diplomatskih poslov ZDA v Ukrajini William Taylor. Foto Carlos Jasso Reuters
Odpravnik diplomatskih poslov ZDA v Ukrajini William Taylor. Foto Carlos Jasso Reuters


Ameriški odpravnik poslov v Kijevu z dolgo diplomatsko kariero in vojaškim služenjem je seveda govoril o razvpitem Trumpovem pogovoru z ukrajinskim predsednikom 25. julija, v katerem je republikanski prvak prosil za preiskavo delovanja prejšnjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina v tej državi. Hunter Biden je šele letos izstopil iz upravnega odbora največjega ukrajinskega zasebnega proizvajalca zemeljskega plina Burisma Holdings, njegov oče in sedanji demokratski predsedniški kandidat pa je kot odgovorni za politiko do Ukrajine v administraciji Baracka Obame dosegel odpoklic tožilca, ki je preiskoval podjetje ministra za okolje in naravne vire pod predsednikom Viktorjem Janukovičem.
 

Neuradni diplomatski kanali


Nad tožilcem Viktorjem Šokinom so se pritožile nekatere evropske vlade in tudi ameriške demokrate zanimajo le obtožbe o pritiskih na Ukrajino za predsednikove domače politične interese. Veleposlanik Taylor je natančno razložil težave zaradi zadrževanja vojaške pomoči Ukrajini ter neizpolnjenih prizadevanj predsednika Zelenskega za obisk v Beli hiši. Tako kot Kent in Marie Yovanovitch, ki je morala predčasno zapustiti veleposlaniški položaj ter jo je Trump v omenjenem pogovoru imenoval »slaba novica«, je William Taylor poročal o neuradnih kanalih ameriške diplomacije do Ukrajine prek predsednikovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija. Floridska poslovneža sovjetskih korenin Lev Parnas in Igor Fruman, ki sta nekdanjemu newyorškemu županu pomagala­ pri tem, bosta morala pred zakonom odgovarjati za finančne donacije politikom in strankam. Aretirali so ju na washingtonskem letališču z enosmernima vozovnicama za Evropo.

Fotografiji pomočnikov Trumpovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija Leva Parnasa in Igorja Frumana po aretaciji na letališču Dulles. Foto Ho Afp
Fotografiji pomočnikov Trumpovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija Leva Parnasa in Igorja Frumana po aretaciji na letališču Dulles. Foto Ho Afp


Za kongresne demokrate in številne diplomate je domneven quid pro quo dovolj za razrešitev republikanskega predsednika, a bo Trumpova politična usoda odvisna predvsem od kongresnih republikancev. Za zdaj mu družno stojijo ob strani in namesto »prič iz tretje roke« zahtevajo pričanje tako prvotnega žvižgača kot Hunterja Bidna, če že ne tudi njegovega očeta in sedanjega demokrats­kega predsedniškega kandidata Joeja Bidna. Trump je vztrajal, da v julijskem pogovoru z Zelenskim, katerega prepis je že v javnosti, ni bilo nič napačnega, ter napovedal objavo svojega prvega telefonske­ga pogovora z njim kmalu po izvolitvi. Poudaril je tudi, da je Ukrajina dobila ameriško vojaško pomoč tri tedne pred rokom, ne da bi vlada v Kijevu začela pre­iskovati delovanje Bidnovih.
 

»Brez žvižgačevega pričanja ne bo procesa«


Preiskava razrešitve poteka v demokratsko nadzorovanem predstavniškem domu, za dejanski proces pa je zadolžen republikanski senat. Vplivni senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je napovedal, da brez žvižgačevega pričanja ne bo procesa. V ameriški javnosti kroži ime analitika obveščevalne agencije Cia, ki je ­tesno sodeloval tako z Bidnom kot nekaterimi drugimi zagovorniki Trumpove razrešitve. Kongresni republikanci tudi ne verjamejo, da je Trump pritiskal na Ukrajino za lastne politične cilje leta 2020 in spominjajo na medijska poročila o ukrajinski podpori Trumpovi demokratski tekmici Hillary Clinton na volit­vah 2016.

To po njihovem prepričanju upravičuje zadržanost pri pošiljanju davkoplačevalskih sredstev tej državi ter zahteve po preiskavi korupcije. Pred pristojnim odborom predstavniškega doma se vrstijo tudi pričanja drugih diplomatov in politikov, ki jih je globoko zaskrbela predsednikova politika do Ukrajine. Vsi ne bodo nastopili pred kamerami, a si lahko Američani njihova pričanja preberejo na kongresnih spletnih straneh.

Politična usoda Donalda Trumpa bo odvisna predvsem od kongresnih republikancev. Foto Reuters
Politična usoda Donalda Trumpa bo odvisna predvsem od kongresnih republikancev. Foto Reuters

Komentarji: