novosprejetim predlogom zakona o prepovedi splava po tem, ko se zazna srčni utrip zarodka."/>

Trumpova vojna proti ženskam

V več mestih po ZDA potekajo protesti proti novosprejetim predlogom zakona o prepovedi splava po tem, ko se zazna srčni utrip zarodka.
Fotografija: Protesti v St. Louisu, Misuri. FOTO: Lawrence Bryant/Reuters
Odpri galerijo
Protesti v St. Louisu, Misuri. FOTO: Lawrence Bryant/Reuters

V ameriških zveznih državah Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Misuri in Ohio nameravajo zakonodajna telesa zarodek po šestih tednih, ko mu je mogoče zaznati srčni utrip, razglasiti za državljana z vsemi pravicami, s pravico do življenja na čelu.

Ameriška zvezna država Georgia je dovolila izjemo v svojem predlogu zakona v primeru posilstva ali incesta. V drugih državah pa so izjeme dovoljene, le če je ogroženo življenje nosečnice. Najstrožji zakon o temi, zelo občutljivi za ženske, so sicer pred dnevi sprejeli v Alabami, kjer zdravnikom, ki bi ne glede na trajanje nosečnosti opravili splav, grozi 99 let zapora. Misuri zdravnikom za kršitev grozi s 15 leti zapora.

Ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je na shodu v Washingtonu med drugim že napovedala predsedniško kandidaturo leta 2020, je izjavila, da ne bodo dovolili, da se ZDA vrnejo v preteklost, in napovedala, da bo Trump vojno, ki jo je začel proti ženskam, na koncu izgubil.

Proteste proti sprejetim osnutkom zakona so organizirale skupine za pravico do splava, kot so: American Civil Liberties Union, NARAL Pro-Choice America in Planned Parenthood Action Fund.

Republikanci so že do zdaj vztrajno izgubljali podporo volivk, s podobnimi zakoni pa tvegajo, da se selitev žensk k demokratom pospeši, in to pred splošnimi volitvami prihodnje leto. Vsi omenjeni zakoni so bili sprejeti z veliko večino glasov moških.

Komentarji: