Trumpu 10.000 dolarjev kazni, ker je žalil sodno osebje

Po prvi kršitvi mu je sodnik naložil še 5000 dolarjev, znova pa mu je zagrozil z resnejšo kaznijo, če bi se njegova dejanja ponovila.
Fotografija: Trumpa v New Yorku zaradi poslovnih prevar civilno toži pravosodna ministrica Letitia James, ki zahteva 250 milijonov dolarjev kazni in prepoved poslovanja v New Yorku zanj in njegovo podjetje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Trumpa v New Yorku zaradi poslovnih prevar civilno toži pravosodna ministrica Letitia James, ki zahteva 250 milijonov dolarjev kazni in prepoved poslovanja v New Yorku zanj in njegovo podjetje. FOTO: Reuters

Newyorški državni sodnik Arthur Engoron je bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v sredo odmeril 10.000 dolarjev kazni, ker je že drugič kršil njegov ukaz o prepovedi žaljenja sodnega osebja. Po prvi kršitvi mu je sodnik izrekel kazen 5000 dolarjev, znova pa mu je zagrozil z resnejšo kaznijo, če bi se njegova dejanja ponovila.

Trumpa v New Yorku zaradi poslovnih prevar civilno toži pravosodna ministrica Letitia James, ki zahteva 250 milijonov dolarjev kazni in prepoved poslovanja v New Yorku zanj in njegovo podjetje, ker je glede na potrebe napihoval ali zmanjševal vrednost svojega premoženja. Engoron je že ugotovil, da je Trump zagrešil očitana dejanja, gre le še za določitev višine kazni.

image_alt
Začenja se sojenje Trumpu zaradi poslovnih prevar

Obe kazni glede kršitve ukaza o prepovedi žaljenja v okviru postopka si je Trump prislužil zaradi žalitev na račun sodne uslužbenke Allison Greenfield. Sodnik ga je najprej kaznoval s 5000 dolarji, ker je na spletni strani svoje kampanje tudi po sodnem ukazu ohranil njeno fotografijo s pripisom, da je dekle vodje senatne večine, demokrata Chucka Schumerja.

Deloma je sicer upošteval izgovore Trumpovih odvetnikov, da je bila objava nenamerna, ker je kampanja obsežna zadeva in Trump nima nadzora nad vsemi podrobnostmi. Zato je bila kazen nizka, vendar jo je spremljala grožnja, da bo naslednjič višja.

Sodnik zaščitil osebje

Trump je nato v sredo novinarjem povedal, da je sodnik zelo strankarski, ob njem pa da sedi oseba, ki je še bolj strankarska. Sodnik je to izvedel in poklical Trumpa na klop za priče ter ga vprašal, na koga je mislil. Trump se je izgovarjal, da je mislil na svojega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena, ki je dva dneva pričal proti njemu, vendar mu sodnik ni verjel.

»Priča nima kredibilnosti,« je sklenil in Trumpu izrekel kazen. »Sem zelo zaščitniški do svojega osebja in nočem, da bi bil kdo ubit. Zadnjič sem povedal, da bodo bodoče kršitve ukaza resno kaznovane,« je dejal sodnik.

Obe kazni glede kršitve ukaza o prepovedi žaljenja v okviru postopka si je Trump prislužil zaradi žalitev na račun sodne uslužbenke Allison Greenfield. FOTO: Jeenah Moon/Reuters
Obe kazni glede kršitve ukaza o prepovedi žaljenja v okviru postopka si je Trump prislužil zaradi žalitev na račun sodne uslužbenke Allison Greenfield. FOTO: Jeenah Moon/Reuters

Podoben ukaz o prepovedi izjav o pričah in sodnih uslužbencih ga je doletel tudi na sodnem procesu pred zvezno sodnico Tanyo Chutkan, v katerem je obtožen spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 in spodbujanja k napadu na kongres.

V sredo je dobil nepričakovano pomoč od Ameriške zveze državljanskih svoboščin (ACLU), ki je sporočila, da je ukaz v nasprotju z ustavno zaščito svobode govora.

»Noben predsednik doslej ni naredil toliko škode državljanskim svoboščinam kot Trump, vendar pa, če dovolimo, da se mu omeji pravica do govora, potem lahko pričakujemo, da bodo v prihodnje utišani tudi tisti, s katerimi se strinjamo,« je sporočil izvršni direktor ACLU Romero.

Preberite še:

Komentarji: