Truplo kita grbavca našli ob ustju Amazonke

Znanstveniki so najbolj začudeni, kako je kit grbavec sploh zašel v to območje.

Objavljeno
26. februar 2019 10.50
Posodobljeno
26. februar 2019 11.01
Znanstveniki se sprašujejo, kaj je kit v tem obdobju delal ob obali Brazlije, saj bi moral biti več tisoč kilometrov stran na jugu pri Antarktiki. FOTO: Reuters
A. V.
A. V.
Morski biologi v Braziliji so naleteli na nenavadno odkritje. Ob ustju reke Amazonke na otoku Marajo so namreč našli mladega kita grbavca, čeprav bi moral biti kit več tisoč kilometrov stran.

Deset metrov dolgega kita grbavca so našli potem, ko so sledili jastrebom. Ležal je približno petnajst metrov od obale. Mrtev je že vsaj nekaj dni, toda znanstveniki so najbolj začudeni, kako je kit grbavec sploh zašel v to območje.Mimo brazilske obale gre vsako leto več deset tisoč grbavih kitov, saj se selijo na jug proti Antarktiki. V tem obdobju bi že morali biti tam, zato je nenavadno, da so kita sedaj našli več tisoč kilometrov stran. Prva razlaga je, da se je ločil od mame, na obalo pa naj bi ga naplavila visoka plima.

»Verjetno ga je v grmovje naplavila plima,« je rekla Renata Emin iz inštituta Bicho D'Agua. »Glavno vprašanje je, kaj je kit sploh delal februarja ob brazilski obali.«

Z obdukcijo bodo sedaj skušali ugotoviti, kdaj in zakaj je umrl mladi kit grbavec. Veliko dela bodo imeli tudi z odstranitvijo, saj tehta okoli deset ton.