V Sloveniji 19 novih okužb, na Hrvaškem 92, v Avstriji 119

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Občina Hrastnik pričakuje pomoč države pri zagotavljanju strokovnih kadrov, pri iskanju rešitev za zajezitev epidemije v Hrastniku. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji danes 266 aktivnih primerov, od tega z današnjim dnem 19 v Hrastniku. »Včeraj smo imeli v Hrastniku enajst aktivnih primerov, danes dodatnih osem, s takšno rastjo bo jutri deset odstotkov vseh pozitivnih na Covid-19 v Hrastniku, zato resnično prosimo za aktivno vključitev vseh strokovnjakov in pristojnih služb v reševanje situacije,« pretresljivo ugotavlja hrastniški župan Marko Funkl. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Občina Hrastnik pričakuje pomoč države pri zagotavljanju strokovnih kadrov, pri iskanju rešitev za zajezitev epidemije v Hrastniku. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji danes 266 aktivnih primerov, od tega z današnjim dnem 19 v Hrastniku. »Včeraj smo imeli v Hrastniku enajst aktivnih primerov, danes dodatnih osem, s takšno rastjo bo jutri deset odstotkov vseh pozitivnih na Covid-19 v Hrastniku, zato resnično prosimo za aktivno vključitev vseh strokovnjakov in pristojnih služb v reševanje situacije,« pretresljivo ugotavlja hrastniški župan Marko Funkl. FOTO: Jure Eržen/Delo



21.55 Okužen tudi predsednik vlade Republike srbske Radovan Višković

Iz urada predsednika vlade entitete v BiH, Republike srbske, pa so sporočili, da so danes s testiranjem potrdili, da je z novim koronavirusom okužen tudi njihov premier Radovan Višković. Podrobnosti o Viškovićevem zdravstvenem stanju niso sporočili. Dodali so le, da je odpovedal vse načrtovane dejavnosti, nadaljnje delo vlade pa bodo organizirali v skladu s priporočili Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske in epidemioloških služb.

20.40 Predsednika vlade Federacije BiH zaradi covida-19 prepeljali v bolnišnico

Predsednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića, ki so mu v ponedeljek potrdili okužbo z novim koronavirusom, so morali danes zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljati v bolnišnico, je sporočil njegov svetovalec Zoran Blagojević. »Premier zaradi pljučnice potrebuje bolnišnično zdravljenje,« je povedal Blagojević po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina. Pojasnil je, da je Novalić čez dan občutil slabost in dobil vročino. Nato so ga na sprejeli v bolnišnici Podhrastovi v Sarajevu, kjer zdravijo bolnike s covidom-19.

Regionalna televizija N1 ob tem poroča, da mu morajo umetno dovajati kisik. Okužbo z novim koronavirusom so premierju Federacije BiH potrdili v ponedeljek. Prve simptome okužbe je zaznal na obeleževanju 25. obletnice genocida v Srebrenici pretekli teden. Razmere glede pandemije covida-19 so se sicer v BiH v zadnjem času močno zaostrile. V zadnjem dnevu so potrdili 223 novih okužb, od tega 137 v Federaciji BiH. V vsej državi so doslej potrdili več kot 7000 okužb, umrlo je 232 ljudi.

Preberite tudi: Fadil Novalić se je znašel v središču dobrih pet milijonov evrov težke afere

20.10 Napovedi o 157.000 mrtvih zaradi covida-19 v ZDA do 8. avgusta

Nova projekcija univerze Massachusetts, ki je bila opravljena za Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) iz Atlante govori o 151.000 umrlih Američanih zaradi covida-19 do 1. avgusta in 157.000 mrtvih do 8. avgusta. Doslej jih je umrlo skoraj 136.500. Podatki univerze Johns Hopkins kažejo tudi, da so doslej v ZDA uradno potrdili 3,34 milijona okužb s koronavirusom. Projekcija univerze Massachusetts je narejena iz povprečja modelov 23 različnih skupin v ZDA in drugje. To povprečje je pred tednom dni do 1. avgusta napovedovalo 147.000 mrtvih v ZDA. Florida, Kalifornija in Teksas bodo imeli v naslednjem mesecu dni po 1000 smrti več kot v mesecu prej.

V ZDA so uradno potrdili 3,34 milijona okužb s koronavirusom. FOTO: Maria Alejandra Cardona/Reuters
V ZDA so uradno potrdili 3,34 milijona okužb s koronavirusom. FOTO: Maria Alejandra Cardona/Reuters


Projekcija univerze Washington pa do 1. novembra, dva dni pred splošnimi volitvami v ZDA, napoveduje 224.000 smrti zaradi covida-19. Ista univerza ocenjuje, da bi se smrtnost zmanjšala za 40.000, če bi vsaj 95 odstotkov Američanov nosilo maske, kjer je to potrebno. Največja trgovska veriga v ZDA Walmart je medtem danes sporočila, da bo odslej od kupcev v vseh svojih trgovinah zahtevala maske. V Walmartovih trgovinah bodo sedaj zaposleni tudi posebni veleposlaniki zdravja, ki bodo kupce opominjali na uporabo mask in razkuževanje rok.

20.00 WHO: Zaradi covida-19 se je alarmantno znižalo število cepljenih otrok

Zaradi pandemije covida-19 se je letos »alarmantno« znižalo število cepljenih otrok po svetu, sta danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). V prvih štirih mesecih letošnjega leta je »bistveno upadlo« število otrok, cepljenih proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju, kažejo podatki WHO in Unicefa. Gre za prvo zmanjšanje cepljenih otrok v 28 letih, so navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta je »bistveno upadlo« število otrok, cepljenih proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. FOTO: Pixabay
V prvih štirih mesecih letošnjega leta je »bistveno upadlo« število otrok, cepljenih proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. FOTO: Pixabay


Več kot 30 kampanj cepljenja proti ošpicam je bilo zaradi pandemije prekinjenih. Poleg tega so iz 60 držav maja poročali, da so imeli zaradi pandemije težave pri izvajanju programov cepljenja, sta še zapisali organizaciji ZN. »Cepiva so ena najmočnejših orodij v zgodovini javnega zdravja, zdaj je cepljenih več otrok, kot kadarkoli prej,« je ob tem dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Trpljenja in smrti, ki jih je sicer mogoče preprečiti, bi bilo zaradi necepljenja otrok lahko veliko več kot zaradi samega covida-19,« je dodal.

Preberite tudi: Ameriški Wuhan je zdaj Florida

17.49 150 kolumbijskih športnikov s čarterskim poletom v Evropo

Bojazni, da se kolumbijski športniki ne bi mogli udeležiti nekaterih največjih športnih dogodkov v Evropi, ki jih zaradi epidemije novega koronavirusa niso odpovedali, ni več. Čeprav je kolumbijska vlada do septembra odpovedala vse mednarodne lete, bo za 150 športnikov v nedeljo organizirala čarterski polet iz Bogote v Madrid. Polet, ki ga je vlada poimenovala polet športa in kolumbijskega ponosa, bo potekal pod strogimi protikoronskimi ukrepi, potniki bodo morali nositi maske, jih menjati na štiri ure, hrana in pijača bosta omejeni, športnike so pozvali, da si ju vzamejo s seboj. Že pred odhodom bodo morali športniki opraviti test, odpotovali bodo le tisti, ki bodo na njem negativni. V Madridu jim ne bo treba v karanteno. »S skupnimi močmi vseh vladnih resorjev smo športnikom zagotovili, da bodo lahko uresničili svoje načrte, kar bo pomembno v njihovem razvoju,« je sporočil Ernesto Lucena Barrero, kolumbijski minister za šport.

17.45 V Avstriji več kot sto novih primerov okužbe s koronavirusom

V Avstriji so danes potrdili več kot sto novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so prejšnjih nekaj dni poročali o dvomestnem prirastu. V zadnjem dnevu so potrdili 119 novih primerov, v bolnišnicah se zdravi 96 bolnikov, poroča avstrijska radiotelevizija ORF. V Avstriji so od včeraj ob 11. uri do danes do 11. ure potrdili 119 novih primerov. Ostaja pa pri naših severnih sosedih število aktivno okuženih stabilno, teh je 1269, kar je sicer 30 več kot dan prej. Od 96 bolnikov v bolnišnicah jih je deset na intenzivni negi. Skupno so v državi potrdili 19.077 okužb s koronavirusom, od tega je umrlo 684 oseb.

17.42 V Hrastniku se spopadajo z boleznijo covid-19

Občina Hrastnik pričakuje pomoč države pri zagotavljanju strokovnih kadrov, pri iskanju rešitev za zajezitev epidemije v Hrastniku. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji danes 266 aktivnih primerov, od tega z današnjim dnem 19 v Hrastniku. »Včeraj smo imeli v Hrastniku enajst aktivnih primerov, danes dodatnih osem, s takšno rastjo bo jutri deset odstotkov vseh pozitivnih na Covid-19 v Hrastniku, zato resnično prosimo za aktivno vključitev vseh strokovnjakov in pristojnih služb v reševanje situacije,« pretresljivo ugotavlja hrastniški župan Marko Funkl.

16.37 Prvi strelec NBA Harden prispel v Orlando, Barnes pozitiven

Prvi strelec severnoameriške košarkarske lige NBA James Harden prispel v Orlando, kjer se bo konec meseca nadaljevalo tekmovanje, Harrison Barnes pa je bil pozitiven na novi koronavirus in bo morala ekipa Sacramento Kings nanj še malo počakati. Igralci se počasi zbirajo v Disneyjevem zabavišču v Orlandu, kjer bo 22 klubov NBA 11. marca prekinjeno sezono nadaljevalo 30. julija, je sporočila najmočnejša košarkarska liga na svetu.

Harrison Barnes (na fotografiji prvi z desne) je pozitiven na novi koronavirus. FOTO: Benny Sieu/Usa Today Sports
Harrison Barnes (na fotografiji prvi z desne) je pozitiven na novi koronavirus. FOTO: Benny Sieu/Usa Today Sports


Harden, ki je pred premorom s povprečjem 34,4 točke na tekmo vodil na lestvici strelcev, je v kamp svoje ekipe na Floridi prispel sinoči, pet dni potem, ko se je večina njegovih soigralcev že vselila v hotel, in ga pred treningi čaka še karantena. Ekipa razloga za njegov poznejši prihod ni objavila.

16.30 Britanska kraljica bo dobrodelnega stoletnika povišala v viteza

Britanska kraljica bo v petek v viteza povišala nekdanjega britanskega vojaka, stoletnega Toma Moora, z vzdevkom stotnik Tom, ki je z dobrodelno hojo v času pandemije covida-19 zbral okoli 33 milijonov funtov za pomoč britanskim zdravstvenim delavcem. »Njeno veličanstvo kraljica bo podelila čast viteštva stotniku, siru Thomasu Mooreu,« so danes sporočili iz Buckinghamske palače, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

16.26 V Srbiji od petka maske znova obvezne

V Srbiji bodo zaradi zaskrbljujočega širjenja novega koronovirusa v petek znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje metra in pol. Iz sosednje BiH danes poročajo o 223 novih okužbah in eni smrtni žrtvi covida-19 v zadnjih 24 urah. Srbski krizni štab je po današnjem sestanku sporočil, da bo od petka po vsej državi znova obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje metra in pol, kot so vrste pred trgovinami, avtobusne postaje.

Znova obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Znova obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zaščitne maske sicer priporočajo na vseh javnih krajih na prostem, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Od petka bo tudi prepovedano zbiranje več kot deset ljudi na javnih krajih, tako zaprtih kot odprtih. Ob tem so državljane znova pozvali k spoštovanju vseh ukrepov.

16.20 V BiH potrdili že več kot 7000 okužb s koronavirusom

Večje število okužb v zadnjih tednih beležijo tudi v sosednji Bosni in Hercegovini. V zadnjem dnevu so potrdili 223 novih okužb po opravljenih več kot 1500 testih. Največ, 137, so jih potrdili v Federaciji BiH. V Republiki srbski je umrl še en bolnik s covidom-19, Banjaluka pa je mesto, v katerem so potrdili največ okužb v zadnjem dnevu, 30, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V BiH od minulega tedna beležijo vsak dan trimestno število okuženih. Izjema je bil le 11. julij, ko so jih potrdili 90. V državi so doslej potrdili več kot 7000 okužb, umrlo je 232 ljudi. V Sloveniji je doslej za posledicami koronavirusa umrlo 111 ljudi.

16.15 Za posledicami bolezni covid-19 v Srbiji umrlo že 429 ljudi
 
V Srbiji se zadnje tedne soočajo s porastom okužb in smrti zaradi covida-19. Razmere so še posebej zaskrbljujoče v prestolnici Beograd, kjer so zasedene vse kapacitete bolnišnic. Več kot deset življenj dnevno covid-19 zahteva zadnjih devet dni. Tako tudi podatki zadnjih 24 ur kažejo, da je zaradi covida-19 umrlo še 11 bolnikov, novih okužb so potrdili 351. Na ventilatorjih je 169 bolnikov. V zadnjih 24 urah so hospitalizirali še 234 bolnikov, tako da jih je sedaj v bolnišnicah skupno 4667. Doslej so v državi potrdili 19.334 okužb, 429 bolnikov je umrlo, poroča Tanjug.

V okviru okrepljenih prizadevanj za zajezitev virusa je pristojno srbsko ministrstvo danes v Beogradu podpisalo dogovor z EU in uradom ZN, v skladu s katerim bo Evropska unija financirala plače dodatnim 200 zdravstvenim delavcem, med katerimi bodo tudi zdravniki in medicinske sestre, ki bodo prihodnjih šest mesecev v prvih vrstah sodelovali v boju proti virusu v Srbiji. Vodja delegacije EU v Srbiji Sem Fabrizi je ob tem poudaril, da se je EU za ta neobičajen korak odločila zaradi vse večjega števila obolelih in mrtvih zaradi covida-19, poroča Tanjug.

15.40 Spet porast okuženih s koronavirusom na Hrvaškem

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 92 novih okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa ni zahteval življenj, so sporočili na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. V državi je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na poštah, v bankah, frizerskih in kozmetičnih salonih.

14.52 Šest ponudb za mobilno aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi

Na poziv za oddajo ponudb za razvoj mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s covidom-19 se je odzvalo šest ponudnikov. Od teh so zaradi preseganja ponudbene cene dve ponudbi že izločili, podpis pogodbe z izbranim izvajalcem pa na ministrstvu za javno upravo pričakujejo v nekaj dneh. V okviru predvidene ponudbene cene - zgornja meja je 40.000 evrov brez DDV, so prispele ponudbe štirih podjetij:  RSTeam, Net informatika, Comtrade CDS ter Informacijsko tehnološki center.

14.49 V Hrastniku vznemirjeni zaradi koronavirusa

Zaradi naraščanja okužb  z novim koronavirusom so danes ob 16. uri v občini Hrastnik sklicali tiskovno konferenco, na kateri bodo sodelovali župan Hrastnika Marko Funkl, direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar in direktor Zdravstvenega doma Hrastnik Gregor Pajič. Ob dveh zaposlenih v domu, ki sta bili pozitivni že v prejšnjih dneh, so okužbo na testiranjih danes potrdili še pri dveh, prav tako so že konec prejšnjega tedna okužbo odkrili pri enem stanovalcu in eni stanovalki doma, ki so ju prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor. V domu so v torek opravili testiranja pri vseh zaposlenih, občina pa skupaj z zavodom in Zdravstvenim domom Hrastnik izvaja vse potrebne ukrepe in skupaj s pristojnimi išče dodatno delovno silo za pomoč domu starejših.

14.18 Odprt tudi pariški Disneyland

Svoja vrata je po štirih mesecih odprl eden največjih evropskih zabaviščnih parkov pariški Disneyland. Ob igranju slovesne glasbe so prve goste sprejeli risani junaki Miki Miška, Pluto in drugi. Obiskovalci so se jih veselili, čeprav so morali imeti na sebi zaščitne maske in ohranjati razdaljo med seboj.

Tudi nekateri drugi Disneyjevi zabaviščni parki so že odprli svoja vrata. Med drugim Disney World na Floridi ter parka v Šanghaju in Hongkongu.

V pariškem parku, tako kot drugod velja omejitev števila obiskovalcev, ki morajo upoštevati varnostno razdaljo, ko čakajo na vožnjo. Zaščitna maska je obvezna za vse obiskovalce od 11. leta dalje.

14.05 V Srbiji znova maske, v BiH 223 novih okužb

V Srbiji bodo v petek znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje metra in pol. Iz sosednje BiH danes poročajo o 223 novih okužbah (po opravljenih več kot 1500 testih) in eni smrtni žrtvi covida-19 v zadnjih 24 urah.

V Srbiji se zadnje tedne soočajo s porastom okužb in smrti zaradi covida-19. Razmere so še posebej zaskrbljujoče v prestolnici Beograd, kjer so zasedene vse kapacitete bolnišnic. Okužb so doslej potrdili 18.983, umrlo je 418 bolnikov. Več kot deset življenj dnevno covid-19 zahteva zadnjih osem dni.

V okviru okrepljenih prizadevanj za zajezitev virusa je pristojno srbsko ministrstvo danes v Beogradu podpisalo dogovor z EU in uradom ZN, v skladu s katerim bo Evropska unija financirala plače dodatnim 200 zdravstvenim delavcem, med katerimi bodo tudi zdravniki in medicinske sestre, ki bodo prihodnjih šest mesecev v prvih vrstah sodelovali v boju proti virusu v Srbiji.

13. 50 Jabolko navdiha tokrat komunalnim delavcem

Predsednik republike Borut Pahor je zaposlenim v komunalnem gospodarstvu danes vročil repliko jabolka navdiha. Kot so sporočili iz njegovega urada, so bili zaposleni v panogi med epidemijo nepogrešljivi in dela niso odložili niti, ko je večina države obstala. »S tem so bili pomemben in zanesljiv člen pri preprečevanju širjenja okužb,« so zapisali.

13.41 V Hongkongu znova strogi ukrepi za zajezitev koronavirusa

V Hongkongu so danes ponovno uvedli stroge ukrepe, kot sta socialno distanciranje, nošenje zaščitnih mask ter prepoved druženja več kot štirih ljudi, da bi omejili širjenje koronavirusa. V metropoli so namreč v zadnjih tednih zabeležili porast okužb in oblasti se bojijo, da se virus že širi med populacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finančna metropola je bila eno od prvih žarišč koronavirusa, potem ko se je pojavil na celinski Kitajski. Potrdili so nekaj več kot 1500 okužb in osem smrtnih primerov, vendar so širjenje virusa hitro obvladali. V zadnjih dveh tednih pa so potrdili več kot 200 novih primerov okužb in oblasti se bojijo širjenja okužbe v gosto poseljenem urbanem območju. Razmere so zelo zaskrbljujoče, saj pri več kot 70 odstotkih lokalnih primerov izvor okužbe ni znan.

10.55 V hrastniškem domu starejših okuženi že štirje zaposleni

V hrastniškem domu starejših, kjer so minuli konec tedna po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini, med katerimi je bila tudi ena od njihovih zaposlenih, že zaprli vrata za obiske, so po zadnjih podatkih okuženi že štirje zaposleni in dva stanovalca. Kot so sporočili iz občine, imajo tako skupno v občini 13 oseb okuženih.

Ob dveh zaposlenih v domu, ki sta bili pozitivni že v prejšnjih dneh, so okužbo na testiranjih danes potrdili še pri dveh, prav tako so že konec prejšnjega tedna okužbo odkrili pri enem stanovalcu in eni stanovalki doma, ki so ju prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor.

V domu so v torek opravili testiranja pri vseh zaposlenih, občina pa skupaj z zavodom in Zdravstvenim domom Hrastnik izvaja vse potrebne ukrepe in skupaj s pristojnimi išče dodatno delovno silo za pomoč domu starejših.


10.36 Na območju Slovenije včeraj 19 novih okužb s koronavirusom

Danes objavljeno število novih okužb z novim koronavirusom je znova višje. Po podatkih vlade so jih včeraj do 24. ure evidentirali 19. Opravili so 1112 testiranj, hospitaliziranih je 16 ljudi, eden na intenzivni negi. Umrl ni nihče, enega bolnika so iz bolnišnice odpustili.

Največ, pet novih okužb so potrdili v Mestni občini Velenje, dve pa v občini Hrastnik. Po en nov primer so našteli se v občinah Ljubljana, Koper, Kranj, Slovenska Bistrica, Dravograd, Kamnik, Jesenice, Šentjur, Murska Sobota, Mozirje, Šentjernej in Šmartno ob Paki



10.25 V vipavskem Centru starejših Pristan trenutno 24 okuženih

V Centru starejših Pristan v Vipavi imajo trenutno 24 okuženih z novim koronavirusom, med njimi 15 stanovalcev, osem zaposlenih in enega zunanjega sodelavca, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Trenutno je v rdeči coni sedem stanovalcev, osem okuženih pa je na infekcijski kliniki. To je en manj hospitaliziran kot ob koncu tedna, saj se je eden od stanovalcev že vrnil iz bolnišnice. Vsi stanovalci sicer ostajajo v karanteni, to pomeni, da so v svojih sobah. Prav tako je v karanteni še vedno 11 zaposlenih, med njimi vsi okuženi zaposleni in zunanji sodelavec.

Ob koncu tedna so opravili drugo testiranje vseh stanovalcev in zaposlenih, od petka so odkrili še tri nove okužbe, dve pri stanovalcih in eno pri zaposlenem. Po Kopatinovih besedah naj bi zanje epidemiologi menili, da so bili okuženi že prej, vendar je bil prvi test negativen.

Kopatin je povedal še, da so uspeli pridobiti pomoč petih študentov, trije med njimi so študenti medicine, dva pa zdravstvene nege. Ker so iz drugih delov Slovenije, so jih nastanili v bližnjem dijaškem domu. V centru Pristan bodo testiranje opravili vsaj še enkrat, predvidoma bodo ob koncu tedna ponovno testirali vse stanovalce in zaposlene ter zunanje sodelavce.

10.07 Italija podaljšala številne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa

Italijanska vlada namerava obdržati številne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Vsaj do konca meseca bo v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask, je v torek napovedal minister za zdravje Roberto Speranza. Minister je v parlamentu napovedal, da bodo ljudje še naprej morali nositi maske v javnem prevozu, restavracijah, trgovinah in lokalih. Do konca meseca bo v veljavi tudi upoštevanje varnostne razdalje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Speranza je poslance še opozoril, da obstaja nevarnost vnosa koronavirusa iz tujine. Zato bodo tudi v prihodnje strogo nadzorovali prihode potnikov, med drugim na letališčih in pristaniščih. Do konca meseca so preložili tudi napovedano odprtje nočnih klubov in vodenje konferenc. V Italiji so od februarja potrdili več kot 243.000 primerov koronavirusa, umrlo pa je okoli 35.000 ljudi.

8. 20 Cepivo Moderne uspešno v prvi fazi testiranja

Cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga v ZDA razvijata podjetje Moderna in nacionalni inštitut za zdravje, je v prvi fazi pokazalo izjemno dobre rezultate. Marca so ga preizkusili na 45 mladih in zdravih prostovoljcih, rezultati pa so bili objavljeni v reviji New England Journal of Medicine. Približno polovica prostovoljcev je dobila blage stranske učinke, kot so glavobol, slabost, vročina, bolečine v mišicah in na mestu cepljenja. Vendar pa je cepivo pri vseh spodbudilo imunske reakcije oziroma jim je ustvarilo protitelesa, podobno kot pri tistih, ki so preboleli covid-19.

Končala se je že druga faza z več prostovoljci, med katerimi so bili tudi starejši, vendar rezultate še obdelujejo. 27. julija pa se bo začela tretja in zadnja faza s 30.000 prostovoljci, med katerimi bodo tudi kronični bolniki. »Kakorkoli obrnemo, to je izjemno dobra novica,« je o cepivu, ki zahteva dve dozi na mesec dni, dejal direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci.
Dokončni rezultati tretje faze raziskave naj bi bili znani do konca leta.

8.15 V ZDA potrdili več kot 63.000 novih okužb s koronavirusom, skupaj 3,4 milijona

V ZDA so v torek po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili 63.262 novih okužb s koronavirusom, umrlo je še 850 ljudi. Število okuženih v ZDA se je povzpelo na 3,4 milijona, zaradi covida-19 pa je umrlo 136.432 ljudi. Okužbe se še naprej širijo predvsem na jugu in zahodu ZDA, najbolj varna zvezna država pa ostajajo Havaji.

Florida, kjer so potrdili že skoraj 292.000 okužb in 4409 smrti, je v torek podrla rekord po številu smrti - v tej zvezni državi je za covidom-19 v enem dnevu umrlo 132 ljudi. Povprečje smrti zadnjih sedmih dni je sedaj 81 v enem dnevu, kar pomeni, da Florida po tem kriteriju zaostaja le za Teksasom.

Florida je v mesecu dni prešla z 2000 potrjenih okužb dnevno na 12.000, kar je deloma posledica okrepljenega testiranja. Pred mesecem dni je bilo pozitivnih šest odstotkov testov, zdaj jih je pozitivnih 18 odstotkov.

6.58 Tudi Banksy promovira nošenje zaščitnih mask

Najslavnejši anonimnež med grafitarji Banksy je objavil video posnetek, v katerem oseba – oblečena v zaščitno opremo, ki zagotavlja, da je ni mogoče prepoznati – s podobami podgan in drugimi grafiti krasi londonsko podzemno železnico. 

V pogojih pandemije in tveganja za okužbe pri uporabi javnega prevoza so si tudi Banksyjeve podgane nadele maske ali pa jih uporabile za, denimo, padalo. Glede na dejstvo, da je video objavil sam Banksy, je domnevno tudi grafitar na posnetku on.



6.30 V Severni Makedoniji kljub naraščanju okužb volitve

Kljub naraščanju okužb z novim koronavirusom bodo danes v Severni Makedoniji potekale predčasne parlamentarne volitve. Za 120 poslanskih sedežev se poteguje 15 strank in koalicij, a bo glavni boj potekal med vladnimi socialdemokrati SDSM bivšega premierja Zorana Zaeva in opozicijsko konservativno VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega.

S premierskim kandidatom Naserjem Ziberijem, prvim iz vrst albanske manjšine, ki tvori skoraj četrtino prebivalcev, prvič nastopa glavna stranka makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija. Lokalni mediji so dan pred volitvami poročali, da so Ziberiju, ki je bil aktiven med kampanjo, potrdili okužbo s koronavirusom.

6.00 Včeraj na območju Slovenije deset novih okužb

Po podatkih, ki jih je vlada objavila včeraj, so v Sloveniji v ponedeljek do 24. ure evidentirali deset novih okužb. Opravili so 1218 testov. Število hospitaliziranih oseb se je povzpelo na 17, en bolnik je potreboval intenzivno nego. Odpustili so tri bolnike.

Komentarji: