Tudi Češka se umika iz dogovora ZN o migracijah

Prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij so doslej zavrnili že v Avstriji, Bolgariji ter na Hrvaškem in Madžarskem. 
Fotografija: Premier Češke Andrej Babis. FOTO: David W Cerny/Reuters
Odpri galerijo
Premier Češke Andrej Babis. FOTO: David W Cerny/Reuters

V sredo so iz češke prestolnice sporočili, da se pridružujejo preostalim evropskim državam, ki so se že umaknile iz dogovora Združenih narodov o migracijah. Dogovor, katerega cilj je izboljšati položaj migrantov, bodo članice ZN predvidoma podpisale decembra na meddržavni konferenci v Maroku.

»Češka republika že dogo podpira princip ločevanja legalnih in ilegalnih migracij,« je na novinarski konferenci povedal podpredsednik vlade Richard Brabec ter dodal: »Ta princip naj bi bil vsebovan tudi v sporazumu, h kateremu stremijo evropske države. Žal končni tekst ne reflektira teh načel.«

Češka se je tako pridružila Avstriji, Hrvaški, Bolgariji in Madžarski, ki so že izrekle podporo odstopu od podpisa sporazuma. O odstopu pa razmišljajo tudi na Poljskem. 



Prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij sicer določa 23 ciljev za varen in urejen pretok ljudi. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je dogovor označil za velik dosežek, ki odraža skupno razumevanje o čezmejnih migracijah kot mednarodnem fenomenu, ki potrebuje učinkovito upravljanje z mednarodnim sodelovanjem. Obenem tudi priznava pravico vsakega posameznika do varnosti, dostojanstva in zaščite.

Zunanji minister Miro Cerar je na srečanju s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji poudaril, da zadeva ni sporna, saj na evropski strani ni nekih večjih razhajanj. »Ko govorimo o dogovoru o migracijah, kjer že v naslovu piše, da gre za urejanje varnosti in organiziranja teh migracij, gre za dogovor na svetovni ravni, ki ga ta hip podpira več kot 150 držav in ga je do nedavnega podpirala tudi vsa EU z izjemo Madžarske. V duhu te skupne politike smo spomladi tudi mi podprli sporazum, ki naj bi bil dokončno sprejet decembra letos. Sedaj je prišlo do spremenjenih okoliščin, saj so nekatere države izjavile, da sporazuma ne bodo podprle,« je pojasnil Cerar ter ocenil, da spremembe terjajo ponoven premislek na ravni vladne koalicije v Sloveniji. 

Na seji odbora DZ za zunanjo politiko je Cerar med drugim pojasnil, da bo ministrskemu zboru v četrtek predlagal, naj se ponovno opredeli do dogovora o migracijah. 

Preberite še:

Komentarji: