Tudi ta konec tedna v znamenju protestov

Medtem ko je na protivladnih protestih v Iraku umrlo več kot 60 oseb, iz Čila še naprej poročajo o represiji organov pregona.

Objavljeno
27. oktober 2019 15.00
Posodobljeno
27. oktober 2019 19.22
Drugi val oktobrskih protestov v Iraku se je, enako kot prvi, izakazal za smrtonosnega. FOTO: Wissm Al-okili/Reuters
Ka. M.
Ka. M.
Območja, kjer v zadnjem času potekajo protesti, niso obmirovala niti ta konec tedna. Vesti o nadaljevanju demonstracij in nasilju, ki jih spremlja, prihajajo iz Hongkonga, Iraka, Španije, pa Čila in, denimo, Bolivije.

Medtem ko je policija demonstrante v Hongkongu danes vnovič razgnala s solzivcem, je drugi oktobrski val protestov v Iraku zahteval že več kot 60 življenj. Udeleženci protivladnih protestov, ki so se začeli v začetku oktobra, vnovič pa minuli četrtek, zahtevajo odstop aktualne vlade Adila Abdula Mahdija, saj po njihovem neuspešno naslavlja probleme, kot so korupcija in brezposelnost (mladih).

image
Nasilje med protesniki in policisti v Hongkongu se nadaljuje. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters


Navkljub napovedanim reformam vlade, ki jo vodi Saad Hariri, so se protesti v soboto nadaljevali tudi v Libanonu. Libanonski protestniki, ki enako kot iraški zahtevajo odstop vlade, so zablokirali več cest po državi. V posredovanju vojske blizu mesta Tripoli je bilo ranjenih več protestnikov in vojakov, poroča tiskovna agencija Reuters.

image
Napovedane reforme libanonske vlade protestnikov ne prepričajo. FOTO: Joseph Eid/AFP


image
Potem ko se je na ulicah Barcelone včeraj v podporo obsojenim katalonskim voditeljem zbralo več sto tisoč Kataloncev, danes v istem mestu poteka shod za enotno Španijo. FOTO: Sergio Perez/Reuters

 

Nemirno še naprej tudi v Južni Ameriki ...


Potem ko je visoki udeležbi na petkovih demonstracijah v več čilskih mestih – samo v prestolnici Santiago se je zbralo več kot milijon ljudi – sledila napoved reform in kadrovskih sprememb v vladnem kabinetu predsednika Sebastiána Piñere, na ulicah ostajajo tudi Čilenci. Navkljub nasilju policistov in vojakov, ki skrbijo za red od prejšnjega tedna, ko so bile v nekaterih mestih razglašene izredne razmere, prebivalci Čila pravijo, da bodo zdaj, ko je »Čile buden«, vztrajali, vse dokler obljubljene spremembe ne bodo udejanjene. Čeprav je čilski predsednik napovedal odpravo izrednih razmer, je represije v državi po naših informacijah vse več.

image
»Prebujeni« Čilenci zahtevajo odstop vlade. FOTO: Claudio Reyes/AFP


Demonstracije se nadaljujejo tudi zoper dosedanjega bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Ker si je zmago na prvem krogu volitev minulo nedeljo zagotovil z dokaj neprepričljivim rezultatom, zbral je nekaj več kot 47 odstotkov glasov in dobrih deset odstotnih točk prednosti pred drugouvrščenim Carlosom Meso, se še naprej vrstijo pozivi k izvedbi drugega kroga volitev.

image
Opozicija od predsednika Moralesa zahteva drugi krog predsedniških volitev. FOTO: David Mercado/Reuters