Tunizijski moški dedujejo dvakrat več od žensk

Tunizijski predsednik se je zavzel za spremembe zakonodaje o dedovanju.

Objavljeno
14. avgust 2018 13.28
Posodobljeno
14. avgust 2018 14.32
Nevladne organizacije ugotavljajo, da se položaj žensk v Tuniziji izboljšuje. Lani je bila, denimo, odpravljena prepoved poroke z nemuslimanom. FOTO: Fethi Belaid/AFP
Ka. M.
Ka. M.
Tunizijski predsednik Beži Kaid Esebsi se je zavzel za enake pravice žensk pri dedovanju. Predlog spremembe zakonodaje je napovedal v ponedeljek, ko so v Tuniziji imeli dan žensk, poroča tiskovna agencija AFP. Predsednikovo napoved je na ulicah prestolnice podprlo približno 2000 podpornikov sprememb.

Čeprav imajo ženske v Tuniziji več pravic kot v drugih državah v regiji, moški po islamskem pravu dedujejo dvakrat toliko kot ženske, pišejo tuje tiskovne agencije. Medtem ko so se podporniki reform strinjali s predsednikovim predlogom, bo konservativnim nasprotnikom zakonodajnih sprememb še vedno omogočeno dedovanje po islamskem pravu. Nekateri nasprotniki sprememb vztrajajo, da morajo moški dedovati več, saj skrbijo za družine. Ti argumenti po mnenju aktivistke Hlime Džuini ne upoštevajo družbenih sprememb. »Danes je ženska odgovorna za svoje starše, za svojo družino, odgovornosti ne nosijo več samo moški in te spremembe se morajo pokazati v zakonodaji,« je povedala po navedbah AFP. Sočasno z debato o spremembah v dedovanju v tunizijski javnosti po navedbah televizijske mreže Al Džazira odmevata tudi predlog o dekriminalizaciji istospolnih zvez in odpravi smrtne kazni.

image
Tunizijski predsednik Beži Kaid Esebsi bo parlamentu predložil predlog zakona o enakopravnem dedovanju moških in žensk. FOTO: Abdelfatah Belaid/AFP

 

Pot do enakopravnosti še dolga


Vlada predsednika Bedžija Kaida Esebsija se trudi reformirati državo, kjer je samozažig tunizijskega prodajalca zelenjave Mohameda Buazizija leta 2011 sprožil arabsko pomlad. Pred štirimi leti spremenjena ustava je prinesla več pravic, izboljšuje se tudi položaj žensk, na svoji spletni strani piše nevladna organizacija Gender Concerns International s sedežem na Nizozemskem. Po tem, ko je ustava uvedla enakost med spoloma, se vse več žensk podaja v politiko – medtem ko jih v tunizijskem parlamentu sedi 31 odstotkov, je julija prestolnica Tunis prvič dobila županjo, 53-letno Suad Abderahim. Lani je bila, denimo, odpravljena prepoved poroke z nemuslimanom. Spremembam navkljub pri Gender Concerns International opozarjajo, da je še vedno nepismenih približno 300.000 tunizijskih žensk. Večina od njih živi na podeželju in ni vključenih v zdravstveni sistem, pogosto so tudi žrtve (družinskega) nasilja. 

image
Udeleženke shoda ob dnevu žensk v Tuniziji FOTO: Fethi Belaid/AFP