Začasna prekinitev ognja in zahteva po kurdski kapitulaciji

Turčija je pristala na petdnevno prekinitev ofenzive, je v Ankari sporočil podpredsednik ZDA Mike Pence.

Objavljeno
17. oktober 2019 19.55
Posodobljeno
17. oktober 2019 20.34
Mike Pence je novico sporočil na ameriški ambasadi v Ankari. FOTO: Huseyin Aldemir/Reuters
Boštjan Videmšek, V. U.
Boštjan Videmšek, V. U.
Teden dni po začetku turške invazije na severovzhod Sirije, ki je popolnoma spremenila razmerja in razmere na področjih pod nadzorom Kurdov, je uradna Ankara skupaj z Združenimi državami – v Turčiji sta se srečala ameriški podpredsednik Mike Pence in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan –  razglasila začasno prekinitev ognja.

Turški pogoj, da bo prekinitev dolgotrajna, je umik vseh kurdskih enot (YPG) iz območja s strani Turčije določenega koridorja – v 120 urah. To je dejansko skupna turško-ameriška zahteva po kurdski kapitulaciji. Kurdi, stisnjeni v kot, so bili na pomoč prisiljeni poklicati sirsko vlado, izpraznjena ameriška oporišča pa so v zadnjih treh dneh – nekakšna simbolna zamenjava straže – »zapolnili« Rusi, glavni zavezniki režima v Damasku, ki jim dogovorjena prekinitev ognja absolutno ustreza.

Na twitterju se je že oglasil predsednik Donald Trump in se zahvalil turškemu kolegu Erdoğanu, s katerim se je danes srečal Pence. Pogovor v predsedniški palači je trajal več kot štiri ure. »Milijoni življenj bodo rešeni,« je zapisal Trump.