Turčija po bombnem napadu za ponovno uvedbo smrtne kazni

Predsednik Erdogan je dejal, da bo podpisal zakon za ponovno uvedbo smrtne kazni v Turčiji, če ga parlament sprejme.

Objavljeno
01. avgust 2018 19.19
Posodobljeno
01. avgust 2018 19.26
Predsednik z uvedbo smrtne kazni sicer grozi že dlje časa, možnosti za ponovno uvedbo smrtne kazni v Turčiji pa so po mnenju analitikov majhne. FOTO: Reuters
STA
STA
Ankara - Predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obljubil boj proti kurdskim milicam »do zadnjega terorista« in podprl ponovno uvedbo smrtne kazni v Turčiji. S tem se je odzval na bombni napad, v katerem sta bila v torek zvečer ubita soproga vojaka in njen dojenček. Oblasti namreč odgovornost za napad pripisujejo Kurdski delavski stranki (PKK).

25-letna soproga vojaka in njen 11-mesečni dojenček sta se vozila po provinci Hakari na jugovzhodu države, ko je na cesti odjeknila eksplozija, je sporočil urad tamkajšnjega guvernerja. Odgovornost za napad je pripisal »separatistični teroristični organizaciji«, kot oblasti pogosto označujejo PKK, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
Erdogan ima med Turki veliko podporo. FOTO: AFP


Erdogan se je udeležil pogreba v Sivasu v pokrajini Antatoliji, kjer je izkazal sožalje družini ubitih.

Med slovesnostjo je v govoru, ki je bil v živo predvajan po televiziji, obljubil nadaljevanje preganjanja PKK. »Naš boj proti njim se bo nadaljeval do zadnjega terorista,« je obljubil predsednik.

Erdogan je ob tem še dejal, da bo podpisal zakon za ponovno uvedbo smrtne kazni v Turčiji, če ga parlament sprejme.

image
AFP Erdogan se je udeležil pogreba v Sivasu v pokrajini Antatoliji, kjer je izkazal sožalje družini ubitih. FOTO: AFP


Predsednik s tem korakom sicer grozi že dlje časa, možnosti za ponovno uvedbo smrtne kazni v Turčiji pa so po mnenju analitikov majhne, saj bi tak korak končal prizadevanja Turčije za vstop v Evropsko unijo.

Erdogan je nato s sklicevanjem na priljubljena evropska imena nakazal, da se požvižga na mnenje EU. »Vseeno nam je, kaj o tem menita Hans in George. Vidimo to, kar pravi bog,« je dejal.

PKK od leta 1984 v Turčiji bije krvavi upor, v katerem je bilo doslej ubitih okoli 40.000 ljudi. Ankara, ZDA in EU so stranko označile za teroristično organizacijo.