Turčija začasno izgnala izraelskega konzula

Za potezo so se odločili zaradi izbruha nasilja na meji med Izraelom in Gazo, ki je sledilo po odprtju ameriškega veleposlaništva. Danes je v Jeruzalem svoje veleposlanišvo preselila še Gvatemala.
Objavljeno
16. maj 2018 09.49
Posodobljeno
16. maj 2018 12.54
Protesti sledijo ponedeljkovem nasilju, ko so na območju Gaze ob meji z Izraelom izraelske sile ubile 60 Palestincev. FOTO: Ozan Kose/AFP
Be. B., STA
Be. B., STA
Istanbul – Zunanje ministrstvo je izraelskemu generalnemu konzulu naročilo, naj zapusti Turčijo za določen čas, je poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu. Turčija je tako zaradi izbruha nasilja na meji med Izraelom in Gazo, v katerem je bilo ubitih najmanj 60 ljudi, 2400 pa je bilo ranjenih, konzula v Istanbulu pozvala, naj začasno zapusti državo.Že v torek je Turčija odrekla gostoljubje izraelskemu veleposlaniku v Ankari Eitanu Naehu. Hkrati je na posvetovanja v domovino poklicala tudi svojega veleposlanika v Tel Avivu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Svojega predstavnika pa iz ZDA umikajo tudi Palestinci. Predsednik Mahmud Abas je v torek zvečer napovedal, da bo Husam Zomlot, vodja pisarne Palestinske osvobodilne organizacije v Washingtonu, ZDA zapustil danes.


Izrael je kasneje v odzivu na turško ravnanje od turškega konzula v Jeruzalemu v torek prav tako zahteval, naj zapusti državo. »Turškega konzula v Jeruzalemu smo danes popoldne poklicali na pogovor na zunanje ministrstvo in od njega zahtevali, naj se vrne v domovino na posvetovanja za določeno obdobje,« so ob tem sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva.

image
Novo eleposlaništvo Gvatemale v Jeruzalemu. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters


Svoje veleposlaništvo v Izraelu v Jeruzalem preselila še Gvatemala
V Jeruzalemu je danes svoje veleposlaništvo odprla še Gvatemala. Tako je postala prva država, ki je sledila ZDA, ki so svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva preselile v ponedeljek. Gvatemalski predsednik Jimmy Morales, ki se je udeležil odprtja, je selitev označil za pogumno odločitev.

»To je pomemben trenutek za prihodnost obeh narodov,« je še povedal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.
 


Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se je prav tako udeležil slovesnosti, je dejal, da ni naključje, da je Gvatemala veleposlaništvo preselila med prvimi. Kot je dejal Moralesu, so vedno bili med prvimi, saj so tudi Izrael priznali kot drugi.

Gvatemalska veleposlanica v Izraelu Sara Solis je ob tem dejala, da gre za »zgodovinski dan, ko se je veleposlaništvo vrnilo v izraelsko prestolnico«.

Gvatemalske oblasti so s tem sledile odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da veleposlaništvo ZDA preseli iz Tel Aviva v Jeruzalem, naslednji teden pa naj bi svoje veleposlaništvo tja preselil še Paragvaj.